hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'den Gazze filosuna müdahale

    İsrailden Gazze filosuna müdahale
    expand

    İsrail donanmasının Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahale etiği, askerlerin gemilere çıktığı bildirildi. İsrail ordu sözcüsü açıklamasında, "İsrail donanması askerleri gemilere çıktı" dedi.

    Fethiye'den hareket eden filonun, Gazze'ye yaklaşık 80 kilometre mesafe kala iki İsrail savaş gemisi tarafından yakın takibe alındığı ve kısa süre sonra da teknedeki aktivistlerle irtibata geçildiği bildirildi.

    İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovich, Gazze'ye yardım götüren gemilerin İsrail'in Aşhod limanına götürülmesinin ardından aktivistlerin gözaltına alınacağını bildirdi.

    Leibovich açıklamasında, "Bir başka İsrail'in deniz güvenliği ablukasını kırma girişimi daha başarısız oldu" dedi.

    Gazeteciler de gözaltında

    Aktivistlerin yanı sıra gazetecileri de gözaltına aldığı bildirildi.

    Gazetecileri Koruma Komitesi'nden yapılan açıklamada, filoda, Mısır gazetesi El Mısri El Yevm'in muhabiri Lina Atallah, ABD merkezli Democracy Now! programı muhabiri Cihan Hafız ve İran Press TV muhabiri Hasan Gani'nin de yer aldığı belirtildi.

    Filonun 27 yolcusunun İsrail polis ve göçmenlik yetkililerine teslim edileceğine değinilen açıklamada, "İsrail, gemilerdeki gazetecilerin isimlerini açıklamalı ve onların serbestçe çalışmalarına izin vermeli. İsrail, ayrıca, geçmiş baskınlar sırasında yaptığı gibi, tüm gazetecilik materyallerine el koymaktan da kaçınmalı" denildi.

    Kanada bandıralı Tahrir ve İrlanda bandıralı Saorise tekneleri, 27 aktivist ve yüklü miktarda tıbbi yardım malzemesi taşıyor.

    İsrail 'irtibat'ın görüntülerini yayınladı

    Öte yandan İsrail donanmasının Gazze'ye yardım götüren teknelerle kurduğu irtibatın görüntüleri yayınlandı.

    İsrail ordusunun yayınladığı görüntülerde, bir asker "Güvenlik dolayısıyla uygulanan ablukanın bir parçası olarak Gazze ve kıyı bölgesi deniz trafiğine kapalıdır. Gazze'ye deniz yolu ile girme girişiminiz uluslararası kanunlara aykırıdır. Size, insani yardımların Gazze'ye kara yolu ile ulaştırılabildiğini hatırlatıyoruz" diyor.

    Telsiz konuşmasında ayrıca teknedekilerin İsrail'in Aşhod limanına gidebilecekleri ve malzemeleri kara yolu ile ulaştırabilecekleri belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow