hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seyfülislam Kaddafi yakalandı

    Seyfülislam Kaddafi yakalandı
    expand

    Libya'da geçtiğimiz ay yakalanarak öldürülen Muammer Kaddafi'nin firari oğlu Seyfülislam'ın tutuklandığı bildirildi. Libya Başbakanı Abdürrahim El Kib, Seyfülislam Kaddafi'nin Libya'da yargılanacağını söyledi.

    Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Adalet Bakanı Muhammed el Allagui, AFP'ye yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılan Seyfülislam Kaddafi'nin ülkenin güneyindeki Obari kasabası yakınlarında yakalandığını söyledi.

    Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcıları da, Libya Adalet Bakanlığı yetkililerinin Seyfülislam'ın tutuklandığını teyit ettiklerini bildirdi.

    UCM savcılık ofisi sözcüsü Florence Olara, "Libya Adalet Bakanlığı ile Seyfülislam Kaddafi'nin hukuka uygun tutuklanması konusunda koordine halindeyiz" dedi.

    İki yardımcısıyla birlikte Nijer'e kaçmaya çalışırken yakalandığı belirtilen 39 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi'nin, sağlık durumunun iyi olduğu ve uçakla Zintan kentine götürüldüğü bildirildi.

    Libyalı milislerin komutanlarından Başir el Tayeb, oğul Kaddafi'nin nerede yargılanacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Tayeb, bu konudaki kararı UGK'nın vereceğini söyledi.

    UCM'ye teslim edilmesi çağrısı

    Uluslararası Af Örgütü ise, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne, Seyfülislam Kaddafi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim edilmesi çağrısında bulundu.

    Merkezi Londra'da bulunan örgütün bildirisinde, suçlarından dolayı adil bir davayla yargılanması için Seyfülislam'ın UCM'ye teslim edilmesi çağrısında bulunuldu.

    Bildiride, öldürülen Muammer ve Mutassım Kaddafi hatırlatılarak, Seyfülislam'ın sonunun da aynı şekilde olmasını engellemek için Ulusal Geçiş Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getirmesi talebinde bulunuldu.

    Kaddafi rejiminin son günlerinde babasının en büyük destekçisi olan Seyfülislam, isyan hareketinden önce Muammer Kaddafi'nin yerine geçecek isim olarak görülüyordu.

    "Libya'da yargılanacak"

    Bu arada Libya Başbakanı Abdürrahim El Kib, Seyfülislam Kaddafi'nin Libya'da yargılanacağını söyledi.

    Seyfülislam Kaddafi'nin yakalanması nedeniyle basın toplantısı düzenleyen El Kib, uluslararası kurumlarla iletişime geçeceklerini ama yine de Libya halkının sesine kulak vereceklerini söyledi.

    Seyfülislam Kaddafi'nin adalet karşısına çıkarılacağı güne kadar Zintan'da tutulayacağını ifade eden El Kib, " ona iyi davranılacak ve adil bir şekilde yargılanacak. Şu ana kadar da kendisine çok iyi davranıldı" dedi.

    Ölüm cezası alabilir

    Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Adalet Bakanı Muhammed El Alagi ise, Seyfülislam Kaddafi'nin ölüm cezası alabileceğini açıkladı.

    Seyfülislam Kaddafi'nin insanları öldürmeye kışkırtığını, kamu fonlarını kötüye kullandığını, paralı askerlerin işe alınmasından sorumlu olduğunu ileri süren Alagi, "Bunlar, Libya başsavcısının Seyfülislam Kaddafi'ye karşı yönelteceği suçlamaların sadece küçük bir kısmını oluşturuyor" dedi.

    Alagi, Seyfülislam Kaddafi'ye yöneltilen suçlamaların, babası Muammer Kaddafi tarafından uygulamaya konulan kanuna göre ölüm cezasını gerektirdiğini söyledi.

    "Suçsuzum" demişti

    UCM savcısı Luis Moreno-Ocampo geçtiğimiz ay Seyfülislam Kaddafi'nin aracılar kanalıyla kendileriyle temas kurduğunu ve suçsuz olduğunu söylediğini ifade etmişti.

    Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM, Kaddafi'nin yanı sıra, oğlu Seyfülislam ve eski istihbarat şefi Abdullah Essenusi hakkında insanlığa karşı suçtan temmuz ayında tutuklama emri çıkarmıştı.

    Kaddafi'nin ikinci eşinden doğan çocuklarının en büyüğü olan Seyfülislam'ın geçtiğimiz Ağustos ayında da yakalandığı öne sürülmüştü. Ancak Seyfülislam kısa süre sonra Libya'nın başkenti Trablus'ta gazetecilerin önüne çıkarak, gövde gösterisi yapmıştı.

    Kutlamalar başladı

    Seyfülislam Kaddafi'nin yakalandığı haberi Trablus halkını sevince boğdu.

    Trablus'un cadde ve sokaklarına dökülen Libyalılar sevinç gösterileri yaparken, kentteki Şuheda meydanında toplanan kalabalık bir grup da şarkılar ve sloganlar eşliğinde Seyfülislam Kaddafi'nin yakalanmasını kutladı.

    Kutlamalar sırasında çok sayıda insan Trablus sokaklarında arabalarıyla turlar atarken, silahlı grupların da yine kutlama amacıyla havaya ateş açtıkları bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow