hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaddafi'nin istihbarat şefi de yakalandı

    Kaddafinin istihbarat şefi de yakalandı
    expand

    Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçleri, öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi döneminde istihbarat şefi olan Abdullah Senussi'yi de yakaladı.

    Ülkenin güneyindeki El Birak kentinde kız kardeşinin evinde yakalanan Senussi'nin Zintan kentine götürülmesi bekleniyor. Eski istihbarat şefi Abdulah Senussi, rejimin yıkılmasının ardından arananlar listesinin başında yer alıyordu.

    Öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin sağ kolu olan Senussi, Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçleri tarafından Kaddafi'nin kalelerinden biri olan Sabha kenti yakınlarındaki El Birak kasabasında kız kardeşinin evinde yakalandı.

    UGK güçleri, dün de aynı bölgede Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'yi yakalamıştı.

    Seyfülislam Kaddafi ve dayısı Senussi, Muammer Kaddafi'nin 20 Ekim'de yakalanıp öldürülmesinin ardından tüm ülkede aranıyordu.

    62 yaşındaki Senussi de Seyfülislam Kaddafi gibi Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor.

    Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, UGK yönetimine Seyfülislam Kaddafi'nin UCM'ye verilmesi çağrısında bulundu.

    UGK ise, Seyfülislam Kaddafi ile Senussi'nin Libya'da adil bir biçimde yargılanacaklarını ve ölüm cezası alabileceklerini söyledi.

    Muammer Kaddafi'nin kayın biraderi olan Senussi, devrik liderin en güvendiği yardımcılarından ve yeğeni Seyfülislam Kaddafi'nin de yakın danışmanlarından biriydi.

    1980'lerde Kaddafi'ye muhalefet eden çok sayıda kişinin öldürüldüğü sırada iç güvenliğin başında olan Senussi, 1996 yılında Trablus'taki Ebu Selim Hapishanesinde yaklaşık 1,200 tutuklunun katledilmesinden de sorumlu tutuluyor.

    Senussi, 1989 yılında 170 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağının Nijer üzerinde bombalanması olayı ile ilgili Fransa'da açılan davada da gıyabında suçlu bulunmuştu.

    Libya'da yargılanacaklar

    Öte yandan UGK, Seyfülislam Kaddafi ve Abdullah Senussi'nin Libya'da yargılanacaklarını duyurdu. UGK Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Abdülhafız Goga, Seyfülislam Kaddafi'nin ardından Senussi'nin de ülkenin güneyindeki çöl kenti Sebha yakınlarında yakalandığını bugün doğruladı.

    Goga, başkent Trablus'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaddafi ve Senussi'nin yargılanmalarının Libya'da yapılacağını, bunun Libya'nın egemenlik hakkı olduğunu söyledi.

    Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Senussi ve Seyfülislam Kaddafi hakkında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkarmıştı.

    Goga, UCM savcılarının çok yakın bir zamanda Libya'yı ziyaret edeceğini ancak bu ziyaretin Kaddafi'nin teslim edilmesiyle ilgili olmadığını söyledi.

    "UCM'nin Kaddafi'nin tutukluluğu ile ilgili araştırma yapma hakkı tabii ki var" diye konuşan Goga, "Biz bir Libyalıyı yargılanması için başka bir ülkeye vermeyeceğiz" dedi.

    UGK sözcüsü Goga, aynı şeyin Senussi için de geçerli olduğunu belirterek, her ikisi için de adil yargılama sözü verdi ve şu anda Zintan kentinde gizli bir yerde tutulan Kaddafi'nin yargılanacağı zaman Trablus'a getirileceğini bildirdi.

    Senussi'nin de ülkenin güneyinden başka bir kente götürüleceği belirtildi ancak hangi kentte tutulacağı henüz açıklığa kavuşmadı.

    Ülkede henüz çalışan bir adalet sistemi olmadığı yolundaki eleştirilere de cevap veren Goga, adalet sisteminin çalışmaya başladığını, UGK yönetiminin bu konu üzerinde çalıştığını ifade etti.

    Goga, Libya'da Başbakan Abdürrahim El Kib başbakanlığında yeni hükümetin kurulması konusunda ise, "Hükümetin bugün açıklanması bekleniyordu ama Başbakan El Kib bizden biraz daha süre istedi" şeklinde konuştu.

    Libya'da El Kib'in kuracağı yeni kabinenin açıklanması için Libya'nın özgürlüğünün ilan edildiği 23 Ekim tarihinden itibaren 1 ay süre bulunuyor. El Kib'in yeni hükümeti kurmak için Salı gününün sonuna kadar vakti var. UGK sözcüsü Goga, El Kib'in bu süre sınırlamasına mutlaka uyacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow