hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Putin'in partisi tek başına iktidar ama..

    Putinin partisi tek başına iktidar ama..
    expand

    Rusya'da yapılan seçimlerde, Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisinin yüzde 64,1 olan oy oranı yüzde 49,69'a düştü. Komünist Parti'nin yüzde 11 civarındaki oy oranı ise yüzde 19,15'e yükseldi.

    Rusya’da yapılan milletvekilleri seçimi beklenen sonuçları çıkardı. İktidar partisi oy kaybına uğradı, ancak yine de parlamentoda çoğunluğu kaybetmedi. Başbakan Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in partisi olan Birleşik Rusya Partisi (BRP) bu sonuçlara göre tek başına iktidarı kurabilecek.

    Rusya Merkez Seçim Komitesi'ne göre, BRP'nin 2 Aralık 2007'deki parlamento seçimlerinde yüzde 64,1 olan oy oranı yüzde 49,69'a düştü. Oyların % 93,52’lik bölümünden çıkan sonuçlara göre, Komünist Parti yüzde11 civarındaki oy oranını yüzde 19,15'e yükseltti. Türkiye’nin de yakından tanıdığı aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokratik Parti (LPDR) yüzde 11,66 ve Adil Rusya Partisi de yüzde 13,17 oy oranına ulaştı.

    Seçim sonuçlarının gelmesi ile birlikte dün akşam Başbakan Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitry Medvedev BRP'nin parti merkezini ziyaret ederek ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Putin, BRP'nin omuzuna yüklenen bütün zorluklara ve sorumluluğa karşın halkın BRP'yi yeniden birinci parti yaptığını belirterek, “Bu ülkedeki gerçek durumu yansıtan optimal durum. Bu sonuca dayanarak ülkemizin istikrarlı bir şekilde gelişimini güvence altına alabilirizö derken, BRP listesinin başında yer alan Medvedev ise yaptığı açıklamada, “parti kavgaları batağına saplanmamış fonksiyonel bir parlamentoya ihtiyacımız var ve bunun içinde güçlü bir Birleşik Rusya partisine gereksinimimiz var. Ayrıca parlamentodaki partnerlerimizle dostça ilişkilere ihtiyacımız var. Belirli konularda parlamentodaki diğer partilerle koalisyon ve anlaşma yapmak zorundayız. Bu normal bir durum, parlamenter sistem ve demokrasinin gereğidirö diye konuştu.

    Bu arada Medvedev, Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ve Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov’u arayarak tebrik etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow