hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müslüman Kardeşler'e Beyaz Saray onayı

    Müslüman Kardeşlere Beyaz Saray onayı
    expand

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a Türkiye ziyaretinde eşlik edenlerden biri, Obama'nın İslam Konferansı Özel Temsilcisi Rashad Hussain'di. Hussain, Mısır'da Müslüman Kardeşler'in başarısı konusunda "Teröre karşı ve temel haklara saygılı oldukları sürece Amerika onlarla temas kuracaktır" diyor.

    CNN TÜRK Dışhaber muhabiri Hande Aşık ve kameraman Güngör Yılmaz'ın özel haberi.

    Rashad Hussain, Beyaz Saray'ın en genç çalışanlarından biri. Hintli Müslüman bir ailenin oğlu. Obama'nın İslam Konferansı Teşkilatına gönderdiği özel temsilci. 2009'da Kahire'de İslam dünyasında yeni bir başlangıç gibi iddialı bir söz veren Amerikan Başkanına, İslam dünyasıyla ilişkiler, ulusal güvenlik, yeni medya gibi konularda danışmanlık yapıyor.

    Ortadoğu'da, Arap Baharıyla beraber ortaya çıkan tablonun, yani Müslüman Kardeşler'in yükselişi karşısında, Washington'ın tavrını şöyle özetliyor:

    "İsimler, etiketler konusunda o kadar hassas değiliz. Bizi tarafların ne yaptığı ilgilendiriyor. Şiddete karşı oldukları sürece, kadın haklarına, azınlık haklarına saygılı oldukları sürece Amerika, tüm oyuncuları muhatap almaya açık."

    Kahire'de Mübarek'i deviren muhaliflerin bir kez daha, bu kez askere karşı isyan etmesine, uluslararası toplum büyük ölçüde sessiz kaldı.

    Onbinlerce genç, yeni dönemde de seslerini duyuramayacaklarına inandıkları için boykota gitti.

    Obama'nın özel temsilcisi, "Sabırsızlıklarını anlıyoruz ama, değişim zamanla tamamlanacak bir süreç" diyor ve ekliyor:

    "Son birkaç ayda olanlar inanılmaz ama herşeyin birden olması mümkün değil. Israrcı ve sabırlı olmalıyız. Ortadoğu'da gençlerin sağlıklı olarak tanımlayabileceğimiz bir sabırsızlığı var ama olumlu gelişmeler görmeye devam edeceğiz."

    Başbakan Erdoğan'ın, "Batı ülkeleri, insani durumlara çıkar için müdahale ediyor" eleştirisine Hussain'in cevabı şöyle: "Türkiye'nin evsahipliği yaptığı Girişimcilik Zirvesi."

    Hussain, ABD'nin Müslüman coğrafyasına ilişkin politikaları hakkında ise şunları söyledi:

    "Son iki yılda Amerika, Ortadoğu'da ve diğer bölgelerde, karşılıklı çıkara ve karşılıklı saygıya dayanan ilişkiler kurdu. Girişimcilik Zirvesi, bilim, teknoloji, sağlık ve eğitim alanında atılan adımlar tek taraflı değil. Bu adımlardan iki tarafın da kazanacağı çok şey var."

    Hussain, "Amerikalı genç Müslümanların siyasete ilgisi giderek artıyor" diyor ama o hala Amerikan siyasetindeki az sayıda Müslümandan biri.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow