hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye, Suriye'ye sırtını döndü"

    Türkiye, Suriyeye sırtını döndü
    expand

    İsveç Radyosu, internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, yakın zamana kadar Suriye ile çok iyi komşuluk ilişkileri bulunan Türkiye'nin bu yöndeki tutumunu tamamen değiştirdiğini bildirerek, "Türkiye Suriye'ye sırtını döndü" yorumunu yaptı.

    Yazıda, Suriyeli en büyük muhalif grupların Türkiye'deki ilk ofislerini bugünlerde İstanbul'da açacakları bildirildi.

    Radyo'nun İstanbul'daki muhabiri Katja Magnusson'un imzasını taşıyan haberde, Uluslararası Kriz grubundan Hugh Pope'un da görüşlerine yer verildi.

    Hugh Pope, Türkiye'nin Suriye'ye karşı tutumunda çok büyük değişiklik olduğunu kaydederek, iki ülke liderlerinin, yakın zamana kadar birbirlerini "kardeş" olarak çağırdıklarını ve Türkiye'nin Suriye'de yatırım yaptığını, bu ülkenin dış politikasına yardımda bulunduğunu hatırlattı.

    Türkiye'nin bu tutumunun son zamanlarda tamamen değiştiğine değinen Pope,"Türkiye şimdi Suriye'deki silahli ve silahsız sivil muhalif grupların mücadelesine destek veriyor, Suriye'ye karşı yaptırımlar uygulanmasını istiyor" dedi.

    Pope, bu tür ani tutum değişikliklerini görmeninin nadir olduğunu da kaydetti.

    Türkiye'nin tutumundan ABD'nin de memnun göründüğünü kaydeden Pope, ancak bölge için bu yeni tutumun bir risk oluşturabileceğini, İran ile nlaşmazlığa düşülebileceğini, hatta İrak ve Lübnan ile de aynı durumun sözkonusu labileceğine dikkat çekti.

    İsveçli muhabir haberinde, Suriye'deki muhalif gruplardan çok sayıda Suriyeli'nin kaçarak Türkiye'ye geldiğine de yer verirken, İstanbul'daki Suriye konsolosluğu önünde toplanan muhalif Suriyelilerin, "Teşekkürler Türkiye" diye bağırdıklarını da yazdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow