hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belçika 1.5 yıl sonra hükümetine kavuştu

    Belçika 1.5 yıl sonra hükümetine kavuştu
    expand

    Dünyanın en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunu kıran Belçika'da mutlu sona ulaşıldı. Yeni hükümet 540 gün süren pazarlıklardan sonra Sosyalist Parti liderliğinde kuruldu. Ülkede başbakanlık koltuğu 37 yıl sonra Valonlara geçti. Yeni kabinenin bugün yemin etmesi bekleniyor.

    540 gün... İnanmak zor ama Belçikalılar yaklaşık 18 ay hükümetsiz kaldı. Hükümetsiz geçen o ayların ardından ülke yönetiminde yeni bir sayfa açıldı. 13 Haziran 2010 tarihindeki seçimlerden beri, 540 gündür farklı yöntemlerle devam eden koalisyon müzakereleri nihayet sonuç verdi.

    Daha önce Irak'ın elinde bulunan 289 gün hükümetsiz kalma rekorunu neredeyse ikiye katlayan Belçika'da, yeni hükümet Valon Sosyalist Elio Di Rupo başkanlığında kuruldu. Belçika Kralı, Rupo'yu Başbakan olarak atadı.

    İtalyan asıllı eşcinsel Elio Di Rupo'nun hükümetine, Valon bölgelerinden Sosyalistler, Hristiyan Demokratlar ve Liberaller destek verdi.

    Yeni hükümette Başbakan dışında 12 bakan ve 6 devlet sekreterinin görev alacağı açıklandı.Yeni hükümetin Dışişleri ve AB İşleri Bakanı da Valon liberal Didier Reynders oldu.

    Rupo'nun atanmasıyla ülkede başbakanlık koltuğu 37 yıl sonra Belçika'nın yüzde 40'ını oluşturan Valonlara geçti.

    2014 ortasına kadar görev yapacak yeni hükümette, muhalefette kalmayı tercih eden ve son kamuoyu yoklamalarında oyları yüzde 35'i bulan bölünme yanlısı yeni Flaman ittifakı ise tepkili.

    Hükümetin açıklanmasının sonrasında Belçika ilginç eylemlere de sahne oldu. Ülkede hükümetin olmadığı 1 buçuk yıl boyunca sakalını kesmeyen radyo sunucusu Koen Fillet de berber masasına oturdu ve sakallarını kestirdi. Fillet, "Sonunda bir hükümetimizin olmasından dolayı sevinçliyim. İyi ya da kötü sonunda, insanlar protesto etse de hükümetimiz var artık" dedi.

    Yeni hükümetin ilk icraatı da bütçe dengesi için vergileri artırmak ve maaşlarda kesintiye giden paket üzerinde anlaşmak oldu. Hükümetin ilk icraatı 60 binden fazla kişi tarafından protesto edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow