hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Clinton, Rusya seçimlerini eleştirdi

    Clinton, Rusya seçimlerini eleştirdi
    expand

    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi'nin 18. Toplantısı Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta başladı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya'da Putin'in partisinin birinci çıktığı seçimleri eleştirdi.

    İki gün sürece olan toplantı bakanların aile fotoğrafı çektirmesiyle başladı.

    AGİT Bakanlar Konseyi toplantıları, devlet ve hükümet başkanları zirvelerinin yapılmadığı yıllarda düzenleniyor.

    Bakanlar Konseyi toplantıları, AGİT'in bir sonraki yıl yapacağı çalışmalara yön veren kararların alındığı ve görevlendirmelerin yapıldığı başlıca etkinlik olarak öne çıkıyor.

    Temelleri Soğuk Savaş döneminde atılmış olan 56 üyeli AGİT, başlangıçta iki blok arasındaki gerginliğin yumuşatılmasına yönelik siyasi ve askeri önlemlerin geliştirilmesine hizmet etti. AGİT günümüzde ise güncel güvenlik gereksinimlerinin bir yansıması olarak, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyut alanlarında çeşitli ve kapsamlı faaliyetler sürdürüyor.

    Vilnius Bakanlar Konseyi'nde kabul edilmesi öngörülen çok sayıda belge ve kararın da AGİT'in bahse konu kapsamlı çalışmalarının bir yansımasını teşkil etmesi bekleniyor. Toplantıda AGİT'in özellikle terörizm, kaçakçılık, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele, askeri güvenlik ve şeffaflık ile insan hakları alanında sürdürmekte olduğu çalışmaların ele alınması bekleniyor.

    Ayrıca Abhazya/Güney Osetya, Yukarı Karabağ ve Trans-Dinyester gibi sorunların çözümü konularının da masaya yatırılması öngörülüyor.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun toplantının öğleden sonraki oturumunda bir konuşma yapması ve bazı ikili temaslarda bulunması planlanıyor.

    Clinton, Rusya seçimlerini eleştirdi

    AGİT, Rusya'da  Başbakan Vladimir Putin'in partisinin yine birinci olarak çıktığı, hafta sonunda yapılan seçimlerde gözlemcilik yapmıştı. Muhalefet ve seçim gözlemcileri, seçimlerde yolsuzluk yapıldığını ve sonucun şişirildiğini savunmuştu. Bu konu toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından gündeme getirildi. Clinton, Rus seçmenlerin seçim yolsuzluğu ve manipülasyon konusunda geniş bir soruşturmayı hak ettiğini söyledi.

    Clinton, Mısır'daki seçimlerde de İslami partilerin kazanımlarının, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten sonra ülkede demokrasi yönündeki ilerleyişi geriletmemesi gerektiğini belirtti.

    Sertlik yanlılarının insan ve kadın haklarını engelleyebileceğinden korkusunu açıkça dile getiren Clinton, "Dönüşümlerin adil ve kapsamlı seçimler, demokratik yasa ve kurallar yoluyla olabileceğini, Mısır'daki tüm demokratik aktörlerin evrensel insan haklarını destekleyeceğini ve serbestçe ibadete izin vereceğini umduklarını" kaydetti.

    Clinton, Litvanya'nın komşusu Belarus'taki insan hakları ihlallerini de eleştirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow