hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neruda'yı, Pinochet mi öldürdü?

    Nerudayı, Pinochet mi öldürdü
    expand

    Nobel ödüllü Şilili şair Pablo Neruda'nın mezarı açılıyor. Bu kararı aldıran ünlü şairin ölümü üzerindeki şüpheler. Neruda'yı General Pinochet'in öldürttüğü iddia ediliyor.

    Pablo Neruda, 20.yüzyılın en önemli şairlerinden biri. 1971 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Şili'de askeri rejime karşı mücadelenin sembol isimlerinden ünlü şair, ölümünden tam 38 yıl sonra yine gündemde.

    Onu tekrar gündeme getiren ise, ölümü üzerindeki şüpheler. Eski şoförü Manuel Araya, Neruda'nın öldürüldüğünü iddia ediyor. Araya'ya göre, General Pinochet, prostat kanseri tedavisi gören muhalif şairin öldürülmesi için emir verdi. Devletin ajanları da Neruda'ya hastanedeyken kalp krizine yol açan bir iğne yaptı.

    Şimdi bu iddilar üzerine, Neruda'nın mezarının açılması talep edildi. Bu talebi, Neruda'nın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten  yargıç Mario Carroza inceleyecek.

    Carroza, eski Şili lideri Salvador Allende'nin ölümünü de soruşturmuştu ve emri üzerine Allende'nin naaşı mezarından çıkarılmıştı. Otopsi sonucundaysa, Sosyalist Parti liderinin Başkanlık Sarayına yapılan saldırı sırasında kendini öldürdüğü kesinleşmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow