hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin sanal elçiliğine İran engeli!

    ABDnin sanal elçiliğine İran engeli
    expand

    ABD ile İran arasında 30 yıldır diplomatik ilişki bulunmuyor. Washington yönetimi, İranlılara ulaşmak için bir formül buldu ve 'sanal elçilik' açtı. Ancak Tahran yönetimi ilk günden sanal elçilik sayfasına erişimi engelledi.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington-Tahran arasında kurulan 'sanal diplomasi' köprüsünü geçtiğimiz günlerde duyurdu.

    30 yıldır İran ile diplomatik ilişkisi bulunmayan ABD, İranlılara ulaşmak için 'sanal elçilik' formülünü buldu.

    ABD'nin 'sanal İran Elçiliği' İngilizce ve Farsça olmak üzere iki dilde hazırlanmış.

    Sanal elçilikte,, ABD'nin İran politikasına ilişkin bilgiler bulunuyor, Washington'ın Tahran yönetimini cezalandırmaya çalıştığı yönündeki bilgilerse reddediliyor.

    Dışişleri Bakanı Clinton, bu proje ile ne amaçladıklarını elçilik sayfasında yüklü videoda anlatıyor:

    "ABD ve İran'ın diplomatik ilişkisi bulunmadığı için, sizlerle dialog kurmak için bazı önemli fırsatarı kaçırdık. Ama bugün bunu telafi edebilmek için yeni teknolojileri kullanabiliriz. Bu, birbirimizle iletişim kurabileceğimiz bir platform. Açıkça ve korkmadan."   

    Clinton'ın vurguladığı korkunun kaynağı İran yönetiminin vatandaşlarına uyguladığı baskı ve yasaklar.,

    Sanal elçiliğin yayına girmesinin üzerinden bir gün bile geçmeden, 'korkulan' oldu. İran yönetimi vatandaşlarının siteye erişimini yasakladı.

    İranlılar, elçilik sayfasına girişte "tarayıcınız bu sayfayı görüntüleyemez" mesajıyla karşılaştı.

    Ancak ABD bu hamleye de hazırlıklı.  Yetkililer Tahran hükümetinin erişimi engellemesi halinde 'başka planları' olduğunu duyurdu, ancak ayrıntı vermedi.

    ABD öte yandan sanal İran Büyükelçiliğinin bloke edilmesini kınadı. Beyaz Saray'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İran hükümetinin, bu eylemiyle, halkının çevresinde sansür ve elektronik gözetim perdesi inşa etmeye bağlılığını bir kez daha ortaya koyduğu" bildirildi.

    İran dışındaki ülkelerde siteye erişimde sorun yok ve sanal büyükelçilik sitesini sosyal paylaşım ağlarından takip etmek de mümkün.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow