hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hillary işaret verdi, Rusya karıştı"

    Hillary işaret verdi, Rusya karıştı
    expand

    Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Pazar günü yapılan seçimlerin ardından düzenlenen protestolardan ABD’yi sorumlu tuttu. Putin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın konuşmalarıyla Rusya muhalefetine “işaret gönderdiğini” söyledi.

    Başbakan Putin, ülkesinde Pazar akşamından beri yaşanmakta olan protestolarla ilgili olarak bugün kameraların karşısına çıktı.

    Putin, yurtdışından gelen yüzlerce milyon dolarlık fonların Rus seçimlerini etkilemek için kullanıldığını belirterek, yabancı ülkelerle işbirliği yapanların bunun hesabını vereceğini söyledi.

    ABD’yi suçladı

    Dışişleri Bakanı Clinton’ın Rusya seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı yönündeki açıklamalarıyla muhalefete işaret verdiğini söyleyen Putin, "Onlar da bu sinyali aldılar ve ABD Dışişleri'nin desteğiyle harekete geçtiler" dedi.

    Bazı protestocuların Rusya’daki gösterileri kendi siyasi çıkarları için kullanmak istediğini belirten Putin, birçok Rusyalının Kırgızistan ve Ukrayna’dakine benzer bir siyasi karmaşayla karşı karşıya kalmak istemediğini de sözlerine ekledi.

    “Kimse kaos istemiyor” diyen Putin, yetkililerle muhalefet arasında diyalog çağrısı yaparken protestolar sırasında yasaları ihlal edenler hakkında her türlü hukuki girişimin gerçekleştirileceğini söyledi.

    Medvedev: "Demokrasinin yansıması"

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise seçim sonuçlarının ardından başlayan protestoları "demokrasinin yansıması" olarak nitelendirdi.

    Medvedev, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da, Çek mevkidaşı Vaclav Klaus ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "İnsanlar seçimlerle ilgili görüşlerini söylemek istiyorlarsa bunda sorun yok" diyerek protestolarda olağandışı bir durum olmadığını belirtti.

    Rusya Devlet Başkanı, seçimlerin adil olmadığı gerekçesiyle düzenlenen protestolara rağmen, yeni parlamentonun çalışmaya başlamasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

    Medvedev, en önemli şeyin halkın sinirlerini yatıştırmak ve yeni parlamentonun çalışmaya başlamasına olanak sağlamak olduğunu kaydetti.

    Reuters ajansı, Rusya'da pazartesi günü başlayan protestoların ardından ilk kez bu konuda açıklama yapan Medvedev'in tavrının Başbakan Vladimir Putin'in tarzından daha yumuşak olduğu yorumunu yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow