hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peru'nun yeni Başbakanı Valdes

    Perunun yeni Başbakanı Valdes
    expand

    Peru Cumhurbaşkanı Ollanta Humala, eski Başbakan Salomon Lerner'ın istifasıyla boşalan başbakanlık koltuğuna eski kabinede İçişleri Bakanı olarak görev yapan Oscar Valdes'i getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendisi de eski bir subay olan Humala'nın, ordudayken kendisine eğitmenlik yapmış eski bir subay olan Valdes'i başbakanlığa getirmesi, siyasi gözlemcilerce Peru'da daha otoriter bir yönetim biçiminin işareti olarak değerlendirildi.

    Lerner, 5 aydan daha az bir süre kaldığı başbakanlık görevinden dün istifa etmişti. Peru'da haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Humala'nın sola kayan imajından sıyrılmasına yardım eden isim olan Lerner, hükümetteki en güçlü merkeziyetçi isim olarak biliniyordu.

    Siyasi gözlemciler, başbakan olmadan önce Peru'daki tanınmış işadamları arasında yer alan Lerner'ın istifa gerekçesini açıklamamış olmasına karşın, ülkenin kuzeyinde altın ve bakır madeni çıkarılması için Newmont Mining adlı ABD şirketiyle 4,8 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmasının ardından ülkede başlayan gösterileri sona erdirmek için gösterici liderleriyle yürüttüğü görüşmelerde başarısız kalmasının bunda etkili olduğuna işaret ediyor.

    Lerner, La Republica gazetesinin internet sitesinde yeralan istifa mektubunda ülkedeki gösteriler konusuna doğrudan değinilmese de hükümetin sorunu ele alış tarzından duyduğu memnuniyetsizliği ifade etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow