hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ve İran arasında casus uçak krizi

    ABD ve İran arasında casus uçak krizi
    expand

    İran’ın hava sahasına girdikten sonra ele geçirilen ABD insansız casus uçağı iki ülke arasında yeni bir krize yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Barack Obama Irak Başbakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “İade edilmesini istedik. İranlıların nasıl karşılık vereceğini göreceğiz” dedi.

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise Venezuela devlet televizyonuna verdiği röportajda, hava aracının sistemlerinin İranlı uzmanlar tarafından incelediğini söyledi.

    Ahmedinecad şöyle konuştu:

    “Kuzey Amerikalılar nihayet bize bir casus uçağı vermeye karar verdiler. Şu anda bu uçağın kontrolü bizde. Uçağı eline geçiren, elbette sistemlerini de inceleyecektir. Dahası, İran’ın sistemleri o kadar gelişmiş ki, bu uçağın sistemlerine benziyor. Pilotsuz uçaklar konusunda biz de çok ilerledik, çok geliştik ve şimdi elimizde bu casus uçağı var.”

    İran Devrim Muhafızları Kolordusu ikinci komutanı General Hüseyin Salami de pazar günü yaptığı açıklamada casus uçağın ABD adına İran’da “çok önemli” istihbarat araştırdğı için iade edilmeyeceğini söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Associated Press haber ajansına göre Salami bir tekevizyon yayınında yaptığı konuşmada, “Hiç kimse bir ülkenin ulusal güvenliği ile ilgili çok önemli istihbarat toplayan bir saldırganlık sembolünü iade etmez” dedi.

    İran bu hafta başında da ABD uçağının geçtiğimiz hafta ülkenin doğusundaki hava sahasının “derinliklerine” girdiği gerekçesiyle BM nezdinde resmi şikayette bulunup, yüksek teknolojiye sahip hava aracının görüntülerini yayınlamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow