hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad'a Çavuşesku benzetmesi

    Esada Çavuşesku benzetmesi
    expand

    İngiltere'nin ve ekonomi çevrelerinin önemli gazetesi Financial Times, Suriye lideri Beşar Esad'ı Romanya'nın diktatörü Nikolay Çavuşesku'ya benzetti ve Esad'ın kaderini Türkiye'nin takınacağı tavrın belirleyeceğini yazdı.

    Gazetenin, Michael Williams imzalı yorumunda, "Ortadoğu'da yükselen bir gücün lideri eğer bir komşusu ve eski yakın dostuna Adolf Hitler ve Nikolay Çavuşesku'nun kaderlerini hatırlatıyorsa, bu dikkate alınması gereken bir sağlık uyarısıdır" ifadesine yer verdi.

    Yazıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zamanlar Esad'ın dostu olduğu hatırlatıldı ve Erdoğan'ın bu tavsiyesinin Esad tarafından dikkate alınması olasılığının ise zayıf olduğu kaydedildi.

    Geçtiğimiz yıllarda Suriye devlet başkanıyla tanıştığını da belirten yazar, Esad'ın Doğu Avrupalı liderlerden Çavuşesku'ya benzediğini vurguladı. Yazı şöyle devam etmiş:

    "Talihsiz Romanyalı gibi, Esad da gece sessizce ortadan kaybolacak bir adam değil...Hüsnü Mübarek ve Muammer Kaddafi gibi o da dişini sıkacak ve bu da hem kendisi hem de ailesi için korkunç sonuçlara yol açacak."

    "Avrupa Birliği, Arap Ligi ve şimdi de Türkiye tarafından uygulanmaya başlanan yaptırımlar, Suriye'nin zaten zayıf durumdaki ekonomisinin dış ekonomik baskıya ve içerden büyüyen muhalafete karşı dayanmasını zorlaştırıyor."

    "Ancak, Suriye'de demokrasi zaferi için oldukça büyük bir bedel ödenmesi gerekebilir. Esad diğer doğu Avrupa liderleri arasında en çok Çavuşesku'ya benziyor ve ülkesi de Yugoslavya gibi. Nüfusunun üçte ikisi Sünni ama rejim gücünü Hristiyanlar, Dürziler ve en çok da Aleviler'den alıyor....En kötü durum senaryosu, Suriye'nin de çok mezhepli Yugoslavya gibi, kaos ve iç savaşa sürüklenmesi olacaktır. Bu sadece Suriye'nin değil, tüm Levant (doğu Akdeniz ülkeleri) üzerinde dolaşan kara bir buluttur."

    "Ancak Erdoğan, Esad'a iyi bir akran olabilir. Esad'a karşı sabrı gittikçe tükenmekte olan Türkiye'nin Arap Ligi'ne kıyasla bölgedeki ağırlığı gittikçe artıyor."

    "Türkiye, rejimin zulmünden kaçan Suriyelilere sığınma sağladı ve burada rejim muhalifi Suriye Ulusal Konseyi platformu oluşup, Özgür Suriye Ordusu'na gizli yardımlar yapılmaya başlandı."

    "Bölgesnin meşru sesleri olarak, Türkiye ve Arap Ligi'nin şimdi Hindistan, Brezilye, Güney Afrika ve Çin'i Esad'ın geleceği olmadığına ikna etmesi gerekiyor."

    "Ortadoğu'nun birkaç laik rejiminden birinin sonu çok çetrefelli görünüyor, özellikle de siyasi İslam'ın yükselmekte olduğu bir dönemde. Ama eğer Esad kalmaya devam ederse, halkına ve bölgeye daha büyük acılar çektirecektir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow