hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran Hürmüz Boğazı'nı mı kapatıyor?

    İran Hürmüz Boğazını mı kapatıyor
    expand

    İran basını, Tahran yönetiminin dünyanın en önemli ticaret kanalı Hürmüz Boğazı'nı kapatacağını iddia ediyor. İran Dışişleri Bakanlığı bu iddiayı yalanladı. Ancak endişeler sona ermiş değil. Tahran yönetiminin nükleer programı yüzünden baskı görmeye devam etmesi durumunda böyle bir yola başvuracağı söyleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddia, İran basınına ait...

    ISNA haber ajansına konuşan İran Meclisi Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Perviz Sarvari, ordunun Hürmüz Boğazı'nı tankerlerin geçişine kapatmaya yönelik bir tatbikat yapacağını söyledi.

    Sarvari, "Niyetimiz tatbikatla boğazı deniz trafiğine kapatma kabiliyetimizi ölçmek. Eğer dünya, bu bölgeyi güvensiz bir yer haline getirmek istiyorsa, bizde dünyayı güvensiz bir yer haline getireceğiz" dedi.

    Hürmüz Boğazı'nın önemi büyük.

    Umman ve İran arasında yer alan boğaz, Basra Körfezi, Umman Körfezi ve Umman Denizi'ni birbirine bağlıyor. Günlük 15.5 milyon varil petrol geçişiyle dünyanın en önemli petrol nakliyat kanalı konumunda.

    Petrol fiyatlarının yükselmesine neden olan bu iddia, geç de olsa İran Dışişleri Bakanlığınca yalanlandı. Tahran yönetimi, Hürmüz Boğazı'nın açık kalacağını açıkladı.

    Körfezde gerilimin yükseldiği tam da bu dönemde İran İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi Suudi Arabistan'da.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran, ziyaretin amacının ABD'nin yakın zamanda ortaya attığı iddiayı çürütmek olduğunu söyledi. İddiaya göre İran, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr'i öldürmeyi planlıyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow