hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye modellerden biri"

    Türkiye modellerden biri
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın eski Ortadoğu danışmanı Dennis Ross, Türkiye'nin Ortadoğu için bir çeşit modeli ihtiva ettiğini belirterek, bölgede uygulanabilir tek bir model ya da tek bir kaynağın olmadığını söyledi. Ross, Suriye'de yaşananların ise İsrail-Türkiye işbirliğinin temeli olabileceğini belirtti.

    Obama'nın Ortadoğu'dan sorumlu özel asistanlığı görevinden geçen ay istifa ederek Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundaki görevine geri dönen Ross, yönetimden ayrılmasının ardından ilk halka açık konferansını verdi.

    "Türiye bir çeşit model"

    Daha önce 4 ABD Başkanına Ortadoğu konusunda danışmanlık yapmış bir isim olan Ross, Washington Enstitüsü'nde verdiği konferansta, Türkiye'nin Arap Baharı ile alakalı gelişmelerde oynayabileceği role dair bir soru üzerine, "Hiç kuşkusuz Türkiye, bölgedeki birçok kesim tarafından, cazibeye sahip bir çeşit modeli ihtiva eden bir ülke görülüyor. Ekonomik açıdan başarılı olmuş ve İslam ile demokrasiyi harmanlayabilmiş bir ülke. Dolayısıyla birçoğu için gayet tabi bir cazibe kaynağı olabilir" dedi.

    "Bölgede tek bir model yok"

    Bununla birlikte, bölgede uygulanabilir tek bir model ya da tek bir kaynağın olduğunu düşünmediğini ifade eden Ross, "Bence zaman alacak bir süreç göreceğiz" ifadesini kullandı.

    Ross, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü, hoşgörü, azınlık ve kadın haklarına saygı, ekonomik eşitliğin sağlanması gibi hususlarla alakalı genel ilkelere toplu destek yaratma çabası sergilemenin herkesin çıkarına olduğu görüşünü dile getirerek, "Türkiye'nin de bu noktada oynayabileceği bir role sahip olduğu düşüncesindeyim. Elbette aktif olmayı sürdürecekler" diye konuştu.

    Türkiye-İsrail ilişkileri

    Türkiye-İsrail ilişkilerinin durumuyla ilgili bir soru üzerine de Ross, ABD yönetiminin bu iki ülke arasındaki ilişkileri onarmak için sıkı çalıştığını ve bunun önemli bir hedef olmaya devam ettiğini söyledi.

    Ross, Türkiye ile İsrail'in, ABD'nin iki müttefiki olduğuna işaret ederek, "Sadece bizimle değil, kendi aralarında da işbirliği yapmaları çıkarımıza" dedi.

    Bu ilişkinin, bölgedeki gelişmelere bakıldığında daha da önemli hale geldiğini kaydeden Ross, "Suriye'de yaşananlara bakın; bu hem Türkiye hem de İsrail'i yakından ilgilendiriyor ve iki ülke arasında işbirliğinin bir temeli olabilir" diye konuştu.

    Ross, Türkiye'nin İran'la da giderek artan bir rekabet içinde olduğunu savunarak, "Türkiye, komşularıyla sıfır probleme sahip olduğunu vurgulamış olabilir, ama şu an ortadaki gerçek bu değil" ifadesini kullandı.

    Dolayısıyla şu anki bazı koşullar göz önüne alındığında, Türkiye ile İsrail arasındaki bir stratejik ilişkinin değerinin çok büyük olduğunu kaydeden Ross, "İsrail açısından baktığımızda da, bölgede birçok bilinmeyene sahip olduğunuzda, Türkiye ile ilişkileri yeniden tesis etmek için sıkı çaba göstermek gerekir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow