hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cesedi darbeden 35 yıl sonra bulundu

    Cesedi darbeden 35 yıl sonra bulundu
    expand

    Arjantin'in Tucuman eyaletinde 35 yıl önce askeri diktatörlük tarafından kaybedilen senatör Guillermo Vargas Aignase'in cesedi teşhis edildi. Aignasse'in cesedinin bulunduğu bölgeye yakın askeri bir alanda 15 cesede daha ulaşıldı.

    Aignasse'den geriye kalanlar 2002 yılında yerli hakın Vargas kuyusu adını verdiği kuyuda bulundu. Arjantin Antropolojik Adli Tıp Ekibi'nin (EAAF) Aignasse'in 3 oğlu ile yaptığı DNA eşleştirmeleri sonucu bulunan cesedin gerçek kimliğine ulaşıldı.

    Teşhis sonrası açıklamalarda bulunan Aignasse'in oğlu Geronimo babasının cesedinin teşhis edilmesinden dolayı karışık duygular içinde olduğunu söyledi. Geronimo, "Bir yandan neredeyse 40 senedir aradığım babamın cesedi teşhis edildiği için mutluluk duyuyorum. Ama babam gördüğü işkencelerden sonra 40 metre derinlikte bir kuyuya atıldı. Görgü tanıklarına göre kuyuya sadece ölüler atılmıyordu. Babamın da canlı canlı kuyuya atılarak tarifsiz acılar içinde ölmüş olma ihtimali beni kahrediyor" diye konuştu.

    Peronist Senatör Guillermo Vargas Aignasse'dan 1976 darbesinden hemen sonra askerlerce kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Tucuman'daki işkence merkezlerinde kayıp senatörle birlikte bulunan tanıkların ifadesiyle geçen ay ölen diktatörlük dönemi Antonio Domingo Bussi ve diktatör Luciano Benjamin Menendez, Vargas Aignasse'i işkence ile öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

    Askeri alanda 15 kişilik toplu mezar bulundu

    Öte yandan Tucuman'da diktatörlük döneminin en büyük gizli gözaltı ve imha merkezi Miguel de Azcuenaga Cephaneliği sınırları içinde kayıplara ait olduğu düşünülen 15 kişilik toplu mezar bulundu. Arjantinli antropologların askeri alan içinde yaptığı araştırmalarda yanmış kemiklere ve bazılarının ensesinde kurşun yarası olmak üzere elleri bağlanmış farklı pozisyonlarda bozulmamış cesetlere rastlandı.

    Adli yetkililer diktatörlük valisi Domingo Bussi döneminde siyasi mahkumların enselerinden tek kurşunla öldürülmesinin yaygın olmasından dolayı mezarın kaybedilmiş insanların cesetleri olduğunu tahmin ettiklerini açıkladılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow