hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hizbullah'a ABD'de kara para suçlaması

    Hizbullaha ABDde kara para suçlaması
    expand

    Lübnanlı bazı şirketlerin kara para akladıkları iddiasıyla ABD hükümetinin açtığı davada, Hizbullah'ın ABD'de 300 milyon dolarlık kara para akladığı iddia edildi.

    ABD hükümetince Manhattan'daki bir federal mahkemede dün açılan davada, Hizbullah'ın kara para aklama işinde kullandığı iddia edilen bazı Lübnanlı mali kuruluşlar ile 30 araba alıcısı ve bir ABD sevkiyat şirketinin, ülkedeki kara para aklamayı önlemeye ilişkin kanunları ihlal ettikleri gerekçesiyle yaklaşık yarım milyon dolar para cezasına çarptırılması talep edildi.

    Başsavcı Preet Bharara, yaptığı açıklamada dün açılan davanın, bankalar ve Hizbullah ile bağlantılı 2 döviz bürosu da dahil olmak üzere bazı Lübnanlı mali kuruluşların kullanıldığı çok büyük bir uluslararası tertibi ortaya çıkardığını söyledi. Bharara, Batı Afrika'da uyuşturucu ticareti ve diğer suç faaliyetlerinden elde edilen gelirin ABD mali sistemine yönlendirilerek aklandıktan sonra tekrar Lübnan'a gönderildiğinin anlaşıldığını öne sürdü.

    Manhattan mahkemesinde dün açılan davadan 2 gün önce de ABD'de kaçak olarak yaşayan Eymen Cuma adlı bir kişi hakkında, Hizbullah'a gelir sağlayan bir uyuşturucu şebekesini yönettiği gerekçesiyle Virginia eyaletindeki bir federal mahkemede dava açılmıştı.

    Washington'daki Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi sözcüsü Lawrence R. Payne Şubat ayında Associates Press haber ajansına yaptığı açıklamada, Cuma'nın yönettiği örgütün ABD'deki kullanılmış araç satan 50 araba galerisini kullanarak kara para akladığını söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow