hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silahlı araçlar mı yolda?

    Silahlı araçlar mı yolda
    expand

    "Amerikan Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'ye silahlı insansız hava uçağı satma niyeti Kongre'ye takılıyor." Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta'nın Türkiye ziyareti öncesinde Wall Street Journal'da yayınlanan bir haber, Amerikan yönetimindeki ayrışmanın boyutlarını ortaya koydu. Habere göre, Obama yönetimi yetkilileri satış için Türkiye ile gayriresmi görüşme halinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PKK ile mücadelede Türkiye'ye Amerikalı askerlerin kullandığı insansız hava uçağıyla destek veren ABD, desteği bir üst boyuta taşıyacak mı?

    Türkiye'ye izleme ve hedef vurma kapasitesine sahip insansız hava uçağı satışına yeşil ışık yakılacak mı?

    Wall Street Journal'da yayınlanan bir habere göre, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'ye satış niyeti ciddi.

    Silah taşıyabilen 2, sadece izleme kapasitesine sahip 4 araç için gayriresimi kanallardan görüşmeler yürüyor. Ancak özellikle silah taşıyabilen predatörlerin satışı konusunda Amerikan Kongresi'nden muhalif sesler yükseliyor.

    Wall Street gazetesinin haberine göre bunun iki sebebi var. Türkiye'nin ABD'nin Ortadoğu'daki bir numaralı müttefiki İsrail ile bozulan ilişkileri ve daha da önemlisi ABD'nin savunma sanayiinde sahip olduğu teknolojik deneyim ve birikimin müttefik bile olsa başka ülkelerle paylaşılmaması gerektiği görüşü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu ikinci endişeyi alevlendiren bir gelişme, İran'ın Amerika'ya ait bir casus uçağı yakın zamanda hasar vermeden kontrolüne alması oldu.

    Washington'ın teknoloji paylaşımına ne kadar açık olduğunu işareti, bir başka NATO üyesi ülkesi İtalya'ya predatör satışının onaylanıp onaylanmayacağı olacak.

    Amerikalı yetkililere göre, Kongre İtalya'ya satış için destek vermezse Türkiye'nin olası bir satış konusunda da ilerleme sağlanması mümkün değil.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow