hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türklere vizesiz Avrupa" için tarihi adım

    Türklere vizesiz Avrupa için tarihi adım
    expand

    Almanya'nın Bremen Eyalet Meclisi Almanya'nın Türk vatandaşlarına yönelik uyguladığı vizenin kaldırılması için tarihi bir adım attı. Eyalet Milletvekili Şükrü Şenkal'ın, meclise sunduğu “Göçmenlerin yakınlarını getirebilmesinin kolaylaştırılması" başlıklı önerge, oy çokluğuyla meclisten geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bremen Parlamentosunda yapılan oylama öncesi önergeyi veren Şenkal kısa bir konuşma yaptı.

    Şenkal konuşmasında “Almanya'nın Türk vatandaşlarına vize uygulaması Avrupa yasalarına aykırıdır. Bu haksız uygulamayı kaldırmak için bugün buradayız. Bremen diğer eyaletlere her zaman örnek olmuştur. Yine örnek olacaktır“ dedi. Yapılan oylamayla mecliste sandalyesi bulunan Yeşiller, SPD ve Sol Parti evet oyu kullanırken, önergeye tek karşı çıkan parti Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) oldu. Oylama sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan SPD'li Şükrü Şenkal ile Mustafa Güngör, önergenin meclisten geçmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söylediler.

    Şenkal şunları söyledi:

    “Bu karar Türkiye'ye yönelik vize uygulamasının kaldırılması için Almanya'da eyaletler bazında atılmış en büyük ve önemli adımdır. Burada alınan karar eyaletler birliği meclisine öneri olarak sunulacak. Bizim içişleri bakanımız konuyu diğer eyalet içişleri bakanlarına da aktaracak ve destek isteyecek. Avrupa Parlamentosu'nun 2004 yılında aldığı kararla, AB vatandaşlarına yakınlarını davet etme hakkı verildi."

    Türklerden vize istenmemesi yönünde karar alınan Ankara Anlaşması'nı da hatırlatan Şenkal, "Türkiye ile Almanya arasında iş ilişkilerinin yanı sıra artık kan bağıda var. Birçok Alman Türk'le, Türk de Almanla evli. Burada yaşayan Türk kökenli bir Alman vatandaşının Türkiye'deki yakınının buraya vize işlemiyle getirmesi veya getirmek için uygulanan işlemler utanç verici" diye konuştu.

    Mecliste yapılan oturumu Hannover Başkonsolosluğundan Konsolos Gülçin Erdem'de takip etti.

    CDU Bremen uyum komisyonunun önemli isimlerinden birisi olan Levent Albayrak partisinin mecliste “hayır" oyu kullanmasının kendisini üzdüğünü, ancak bu sorunların zamanla çözüle bileceğini belirtti.

    Albayrak, “Meclisin attığı adım çok güzel, ama bu adımın devamı gelmeli. İşte o zaman daha güzel olur. Partimin bu oturumda evet demesini beklerdimö dedi.
    Bremen Eyalet İç İşleri Senatörü Ulrich Maurer'de mecliste konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Avrupa Parlamentosunun almış olduğu karara rağmen, Almanya'nın Türk vatandaşlarına vize uygulaması utanç verici" dedi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow