hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ve BM'den Mısır yönetimine çağrı

    ABD ve BMden Mısır yönetimine çağrı
    expand

    Askeri yönetime karşı 19 Kasım'da gösterilerin yeniden başladığı Mısır, BM ve ABD'yi de endişelendiriyor. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Yüksek Askeri Konsey'e halkın haklarına saygılı davranması çağrısında bulundu; BM Genel Sekreteri de insan hakları hatırlatmasında bulundu.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'da devam eden şiddet olaylarından derin endişe duyduğunu açıkladı.

    Clinton, yaptığı açıklamada Mısır güvenlik güçlerine sivil halkın haklarına saygılı olmaları çağrısında bulundu.

    Haftasonu Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 8 kişi ölmüş, yaklaşık 300 kişi de yaralanmıştı.

    Mısırlı yetkililere göstericilerin haklarını ihlal edenleri bir an önce mahkeme önüne çıkarma çağrısında bulunan Clinton, göstericileri de şiddet olaylarından uzak durmaları konusunda uyardı.

    Clinton, olaylarda yakınlarını yitirenlere başsağlığı diledi.

    BM de çağrıda bulundu

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin, protestoculara karşı aşırı güç kullandığını belirterek Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulundu.

    BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un, Mısır'da şiddetin yeniden yaşanmasından son derece endişeli olduğu belirtilerek Genel Sekreterin Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin, protestoculara karşı aşırı güç kullanmasından dolayı Mısır'daki yetkililerden itidal içinde davranmalarını, insan haklarına ve barışçıl protesto etme hakkına saygı göstermelerini istediği bildirildi.

    Açıklamada, "Genel Sekreter, Mısır'da demokrasiye ve sivil yönetime en erken şekilde geçilmesini sağlayacak seçim sürecinde ülkede şiddetin yaşanmadığı, sakin bir havanın olması gerektiğinin altını çizmektedir" denildi.

    İsrail, siyasal İslamcılarla iletişimde

    İsrail'in Kahire Büyükelçisi Yakov Amitai'nin Mısır'da Müslüman Kardeşler ve Selefi temsilcileri ile iletişim kanallarını açmak için teşebbüste bulunacağı bildirildi.

    İsrail'in Haaretz gazetesine konuşan üst düzey resmi bir diplomatik kaynak, Selefi Nur Partisi ve Müslüman Kardeşler temsilcililerinin kabul etmeleri halinde, İsrail'in Kahire'ye atadığı yeni büyükelçinin bu gruplar ile konuşmak istediğini ileri sürdü.

    Sözkonusu kaynak, Amitai'nin elçi olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile irtibat kurması gerektiğini kaydetti.

    İsrail'in dost Arap ülkelerindeki kökten dinci Selefi partileri de dahil olmak üzere İslami grupların temsilcileri ile diyaloğa girmesinin gerekliliğine vurgu yapan kaynak, diyaloğun bu grupların istemesi halinde gerçekleşeceğine işaret etti.

    "Mısır halkı ve Filistinliler ile düşman olmadığımızı açıklamak için çaba sarf etmeliyiz" diye konuşan aynı kaynak, Filistinliler'in Arap dünyasını peşlerinden sürüklemeye devam edemeyeceklerini söyledi.

    Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin bir halk ayaklanması sonucunda yıkılmasının ardından yapılan ilk demokratik seçimlerin ilk iki aşamasında Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi ile Selefi görüşün temsilcisi Nur Partisi, toplam oyların yüzde 70'ni toplamış ve parlamentoda bu oranda temsil edilmeye hak kazanmışlardı.

    Batı ülkeleri, Mübarek döneminde mesafeli durduğu İslami gruplar ile görüşmeye ve iletişim kurmaya başladı.

    Mısır'da en etkili siyasi grup olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler ile seçimlerin gerçekleştirilen iki aşamasının ardından ikinci büyük güç olmayı başaran Selefi Nur Partisi, Mısır-İsrail ilişkilerinin Mübarek döneniminde olduğu gibi devam etmeyeceğini, İsrail'e yapılan ucuz gaz satışının durdurulacağını defalarca deklare ettiler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow