hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad sonunda pes etti

    Esad sonunda pes etti
    expand

    Suriye ile Arap Birliği arasında Arap Birliği barış planı çerçevesinde gözlemcilerin Suriye’ye gönderilmesini öngören protokol Kahire’de imzalandı.

    Protokol, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi başkanlığındaki Arap Birliği heyeti arasında imzalandı.

    Arap Birliği barış planı, muhaliflerle hükümet arasında diyalog sürecinin başlamasını, Arap Birliği’nin Suriye’ye gözlemci heyeti göndermesini, Suriye’deki şiddetin durdurulmasını, Suriye askerlerinin kentlerden çekilmesini ve Suriye’de olaylar sırasında tutuklananların serbest bırakılmasını içeriyor.

    Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Şam’daki Dışişleri Bakanlığı konutunda basına yaptığı açıklamada, El Arabi ile yaptığı telefon görüşmelerinde, birliğin protokolde Suriye’nin istediği değişiklikleri yapması üzerinde anlaştıklarını ve Suriye’nin üzerinde değişiklikler yapılan protokol metnini Mısır’ın başkenti Kahire’de imzalandığını söyledi.

    Gözlemciler 72 saat içinde Suriye'ye gidecek

    El Cezire televizyonunun haberine göre, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, durumu incelemek için Suriye'ye gitmesi kararlaştırılan Arap gözlemci heyetinin 72 saat içinde bu ülkede olacağını söyledi.

    Arap Birliği ile Suriye arasında imzalanan anlaşmaya göre, gözlemci heyet, Suriye yönetimiyle koordinasyon içinde çalışacak ve heyetin güvenliğinden Suriye İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak.

    Şam yönetimine suçlama

    Suriye'deki rejim karşıtlarını temsil eden Suriye Ulusal Konseyi, Şam yönetimini Arap gözlemci heyetinin Suriye'de inceleme yapmasını kabul ederek, Güvenlik Konseyi'nin müdahalesini başarısızlığa uğratmaya çalışmakla suçladı.

    Konseyin Başkanı Burhan Galyun, Tunus'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye rejiminin, Suriye konusunun BM Güvenlik Konseyi'ne gitmesini engellemek için protokolü kullandığını" ifade etti.

    Galyun, "Herhangi bir girişimi kabul etme niyetleri yok" diye konuştu.

    İran anlaşmayı "kabul edilebilir" buldu

    Bran, Suriye'deki olayları sona erdirmek için Arap Birliği'nin barış planı çerçevesinde bugün Suriye ile Arap Birliği arasında imzalanan protokolü "kabul edilebilir" buldu.

    İran'da Arapça yayın yapan El Alem televizyonuna açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edilen bir anlaşmanın İran tarafından da kabul edilebilir olduğunu söyledi.

    Rusya ise, Suriye ile Arap Birliği arasında, Suriye'ye gözlemci gönderilmesiyle ilgili protokolün imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.

    Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kahire'de imzalanan protokolün, Suriye halkının güvenliğinin sağlanmasına ve durumun istikrara kavuşturulmasına şans verdiğine inanıldığı" belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow