hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa ve İngiltere'de silikon alarmı

    Fransa ve İngilterede silikon alarmı
    expand

    Fransa ve İngiltere'de göğüs büyültme ameliyatı geçiren yaklaşık 80 bin kadın, sahte implant nedeniyle kanser olma korkusu yaşıyor.

    Fransız yetkililer, Poly Implant Prothese (PIP) adlı şirket tarafından üretilen göğüs implantlarının ciddi sağlık riskleri taşıdığına dair endişelerini dile getirdi.

    Geçen yıl şirketin göğüs implantlarında yetkililer tarafından onaylanmamış silikon jel kullandığı ortaya çıkarılmış ve şirket tarafından üretilen göğüs implantlarında yırtılma oranının ciddi oranda yüksek olduğu saptanmıştı.

    Fransız hükümeti, konuyla ilgilenmesi için özel bir komite oluşturdu. Komite'nin 23 Aralık'ta araştırmalarıyla ilgili bir rapor yayımlaması bekleniyor.

    Komite üyelerinden plastik cerrah Laurent Lantieri, Fransız Liberation gazetesine yaptığı açıklamada, şirketin yaptığı sahtekarlık sonucu önemli bir sağlık kriziyle karşı karşıya kaldıklarını ve şirket tarafından üretilen implantların kesinlikle geri çıkarılması gerektiğini söyledi.

    Hükümet sözcüsü Valerie Pecresse ise, hükümetin bu hafta bir eylem planı açıklayacağını belirterek PIP implant taşıyan yaklaşık 30 bin kadına plastik cerrahlarını derhal aramaları çağrısında bulundu.

    Fransız hükümeti, göğüs kanseri nedeniyle göğsü alınan ve silikon taktırmak zorunda kalan kadınların masraflarını ödeyecek. Ancak bu kadınlar, implant taşıyan kadınların sadece yüzde 20'sini oluşturuyor. Estetik amaçlı ameliyat olanlar ise, masrafları kendileri karşılayacak. Özel kliniklerde silikonların çıkarılması için yapılacak cerrahi girişim, yaklaşık 8 bin avroya mal oluyor.

    Fransız Plastik Cerrahlar Derneği, PIP'in göğüs implantlarında kullandığı jelin tıbbi kullanım için kesinlikle uygun olmadığını, bu silikonun elektrik sanayisi için üretildiğini açıkladı.

    İmplantlarını çıkardılar

    Olayın açığa çıkmasının ardından 523 kadın, tekrar ameliyat masasına yatarak implantlarını çıkarttırdı.

    PIP implantı taşıyan kadınlardan 8'ine kanser teşhisi konması ve bir kadının da geçen yıl kanser nedeniyle yaşamını yitirmesi, göğüs büyültme ameliyatı geçirmiş kadınlar arasında endişeye yol açtı.

    Merkezi Fransa'nın güneyinde bulunan PIP'in ürettiği göğüs implantları, Avrupa'da en ucuz implantlar olduğu için kadınlar tarafından tercih ediliyordu. Polis, PIP implantı taktıran 2 bin kadının şikayeti üzerine şirket aleyhine soruşturma açmış ve sahtekarlık yaptığı tespit edilen şirket, geçen yıl kapatılmıştı.

    Fransa'da implantların kansere yol açtığının tespit edilmesinin ardından İngiltere'de göğüs büyültme ameliyatı geçiren yaklaşık 50 bin kadına cerrahları ile bir an önce temasa geçmeleri çağrısı yapıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow