hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM'de Rusya-ABD gerginliği

    BMde Rusya-ABD gerginliği
    expand

    Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, BM Güvenlik Konseyi'nde son dönemlerde Libya ve Suriye konuları başta olmak üzere kimi konularda eskisi gibi işbirliği yapamadıklarını söyledi.

    Güvenlik Konseyi'nin bu ayki dönem başkanlığını da yapan Çurkin, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice ve Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud'un Rusya'ya karşı kullandıkları dilin son derece yakışıksız olduğunu belirterek "En ufak şeylerden bile Konsey'de tartışma çıkarıyorlar, kendi isteklerinin olmasını istiyorlar, son derece sabırsızlar...Umarım yarın başlayacak Noel tatili kendilerine iyi gelir ve biraz sakinleşirler" diye konuştu.

    Özellikle Rice ve Araud'un dün Konsey'in Libya toplantısının ardından Rusya'ya yönelik kullandıkları "ucuz taktik, hile, abartılı boş iddialar" sözlerinin yakışıksız olduğunu vurgulayan Çurkin, "ABD Başkanı Barack Obama çok taraflı diplomasiye önem verdiklerini belirtmişti, BM'de diplomasinin dili bu olmamalı" diye konuştu.

    Libya'da NATO'nun hava saldırıları sırasında meydana gelen sivil ölümlerin araştırılmasını istediklerini yineleyen Çurkin, "Bunları kimse Güvenlik Konseyi'nde dile getirmiyor. BM İnsan Hakları Konseyi ya da Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) soruşturmaları Libya'da hemen olmayacak ki, bu arada birçok insan evsiz barksız kaldı, onlara biran önce yardım edilmesi lazım. Bunları yalnız biz söylemiyoruz, Amerikan gazeteleri de söylüyor" dedi.

    Libya'da soruşturma yapılmasını istemeleriyle dikkatleri Suriye'deki durumdan başka tarafa çevirmek gibi bir niyetleri olmadığını da belirten Çurkin, Suriye'de şiddetin durmasına yönelik karar tasarısını yeniden gözden geçirip Konsey'e sunduklarını da bildirdi.

    Çurkin, daha önceki karar tasarısını Suriye'de rejim değişikliğine gidiş istendiği için veto ettiklerini belirterek "Bu karar tasarısını daha da değiştirebiliriz. Ancak eğer bizden muhalefet güçlerinin şiddet olaylarına karışmadığını söylememiz isteniyorsa bu olmayacak, ya da silah ambargosunun uygulanması çağrısında bulunmamız isteniyorsa o da olmayacak. Çünkü böyle bir durumda silahların hükümet güçlerine değil değişik muhalif güçlerine gitmesi çok kolay oluyor, herkes muhalefet gruplarına silah temin edebiliyor" dedi.

    Çurkin bir soru üzerine, Suriye'deki Beşşar Esad rejiminin ülkede şiddet ortamı yaratmasının yanlış olduğunu da söyledi.

    Almanya Temsilcisi

    Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Peter Wittig ise, Rusya'nın gözden geçirip bazı unsurlarını değiştirdiği karar tasarısının Konsey'in Batılı ülkelerini tatmin etmekten uzak olduğunu, metnin hala Suriye'de hükümeti, muhalif güçleriyle aynı zeminde gördüğünü, hükümetin şiddet olaylarının çoğundan sorumlu olduğu gerçeğini kabul etmediğini belirtti.

    Fransa'nın ve ABD'nin BM Daimi Temsilcileri Gerard Araud ve Susan Rice, Konsey'in dünkü Libya toplantısından sonra yaptıkları açıklamalarda, Rusya'yı Konsey'in dikkatini Suriye'den başka tarafa yöneltmek için "ucuz taktiklere" başvurmakla suçlamışlardı.

    Rusya ve Çin, geçen Ekim ayında Konsey'de Suriye'deki rejimin kınanmasını isteyen karar tasarısını veto etmişlerdi. Ancak BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'in geçen günlerde Konsey'e verdiği brifingte Suriye'deki olaylarda 5 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ve Konsey'in Suriye'deki insan hakları ihlallerini UCM'ye havale etmesi gerektiğini söylemesinin ardından Rusya, Konsey başkanı olarak üzerinde baskı hissedip Konsey'e tasarı sunarak herkesi şaşırtmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow