hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Talabani ile meclis başkanı anlaştı

    Talabani ile meclis başkanı anlaştı
    expand

    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Milli Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi'nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi sorunun yargı yoluyla çözülmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

    Talabani ile Nuceyfi'nin, ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye şehrinde yaptıkları görüşmede, ülkede siyasi krize yol açan El Haşimi hakkında verilen tutuklama kararını ve diğer siyasi sorunları ele aldığı belirtildi.

    Görüşmeden sonra Talabani'nin bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Talabani ve Nuceyfi'nin, Haşimi sorununun yargı yoluyla çözülmesi konusunda anlaştıkları bildirildi.

    Görüşmede, ülkede yaşanan diğer sorunların çözümü için ulusal konferansın düzenlenmesi için anlaşıldığı da belirtildi.

    Bu arada, Tarık El Haşimi, daha önce yaptığı açıklamada, Bağdat'taki yargıya güvenmediğini ve Bağdat'ın denetimindeki yargıya teslim olmayacağını dile getirerek, bölgesel Kürt yönetimindeki yargının çok nezih olduğunu söylemişti.

    Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne bağlı Beşli Soruşturma Komisyonu, "üst düzey yetkililere suikast düzenlemek ve terör eylemlerinde bulunan gruplara destek vermek" suçlamasıyla El Haşimi hakkında 19 Aralık'ta tutuklama kararı vermişti.

    Sumaria News'e konuştu

    Bu arada Tarık El Haşimi, yerel basın organı al Sumaria News'e yaptığı açıklamada, İran'ın Irak'taki nüfuzuna hep karşı durmasının ve savaşçı olan sünnileri barışçı hale dönüştürmek için verdiği çabaların bedelini çok ağır ödediğini belirtti.

    Haşimi, şunları kaydetti: "İran'ın Irak'taki nüfuzuna hep karşı durmam, 2003'ten beri silaha
    sarılmış ve isyancı kesilmiş sünni kesimi barışçı olması için ve siyasi hayata girmesini sağlamada verdiğim mücadelenin bedelini çok ağır ödedim. İran, Irak'taki nüfuzunu gizlemiyor. İran Genelkurmay Başkanının 'ABD Irak'tan çekildikten sonra İran'ın Irak'taki nüfuzu genişleyecektir' açıklamaları karşısında Iraklı siyasi liderler suskun kalıyor. Bu zarar verici açıklamaya karşı durduğum için bedelini çok ağır ödedim."

    Tarık El Haşimi, 2003'te "Silahlı asi" olan sünni toplumun barışçı olması ve siyasi hayata girmesi için çok uğraş verdiğini, bu sıralarda yakınlarının bile kendisine karşı olduğunu, ve bu barışçıl uğraşları sebebiyle ailesinden iki kurban verdiğini belirterek, teröre karşı savaştığını ve şimdi kendisine terör suçlamasının yöneltildiğini, bu nedenle son derece üzgün olduğunu ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow