hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran yine tehdit etti!

    İran yine tehdit etti
    expand

    İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, İran'ın gerekli görmesi durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet televizyonuna açıklama yapan Seyyari, dünya petrol ticaretinin yüzde 40'ının geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın "İran için bir bardak su içmekten daha kolay olduğunu" söyledi.

    Seyyari, Umman Denizi'ni kontrol altında bulundurdukları için şimdilik boğazı kapatmaya gerek görmediklerini kaydetti.

    Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının üç hafta önce dünyanın 5. en büyük ham petrol ihracatçısı olan İran'a yaptırımları artırma kararı almasının ardından İran ile Batı arasında gerilim tekrar tırmanışa geçmişti.

    İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dün yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin İran petrolüne yaptırım uygulaması halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol transferine izin vermeyeceklerini belirtmişti.

    Suudi Arabistan'dan yanıt

    Suudi Arabistan, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine cevap verdi.

    Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı yetkilisi, Körfez ülkelerinin, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması halinde dünya pazarında oluşabilecek İran ham petrolü kaybını Körfez ülkelerinin karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

    Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Suudi Arabistan ve diğer petrol üreticisi Körfez ülkelerinin gerektiği halde devreye girebileceğini belirtti.

    İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, İran petrolüne yaptırım uygulanması halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol transferine izin vermeyeceklerini söylemişti.

    Fransa'dan İran'a çağrı

    Fransa da Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunan İran'a bölgedeki seyrüsefer haklarına saygı göstermesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer özgürlüğüne izin veren uluslararası yasaya sadık kalmasını talep ettiklerini belirtti.

    "İranlı yetkilileri, uluslararası yasaya, bilhassa da boğaz ve uluslararası sularda seyrüsefer özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz" diyen Valero, 1982 tarihli BM sözleşmesine göre Hürmüz Boğazı'nın uluslararası bir boğaz olduğunu ifade etti. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow