hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zamanda sıçrama yaşayan ada

    Zamanda sıçrama yaşayan ada
    expand

    Büyük Okyanus'taki ada devleti Samoa'da bu yıl takvimler 30 Aralık'ı hiç göstermedi. Ada 29 Aralık'tan 31 Aralık'a geçti. Uygulamanın nedeni, yönetimin, ekonomik ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda ile aynı tarihe gelmek istemesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samoa, Büyük Okyanus'ta bulunan 180 bin nüfuslu bir ada... Samoa ada devleti geleceğe yolculuk yaptı. Samoa ada devletinde bu yıl 30 Aralık tarihi hiç yaşanmadı. Ada 29 Aralık'tan 31 Aralık'a geçti. Yani takvimde bir gün atlanmış oldu.

    Uluslararası tarih değiştirme çizgisinin öteki tarafına geçen Samoa böylece yerkürenin, yılbaşını ilk kutlayan ülkesi  olma hakkını da kazandı.

    Samoa için tarihi denebilecek değişikliğin nedeni ekonomik. Zira ülke, başlıca ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda'yla aynı tarihe gelebilmek için bu adımı attı. Şimdiye dek adadaki yerel saat Sydney'in 21 saat gerisindeydi. Değişiklikle, üç saat önüne geçti. Aynı bölgede bulunan Yeni Zelanda'nın hakimiyetindeki üç adadan oluşan Tokaleu da aynı adımı attı.

    Samoa 119 yıl önce ticari ilişkileri geliştirebilmek için Amerika Birleşik Devletleri'yle aynı tarih çizgisinde olmayı seçmişti. Ancak zaman içinde Yeni Zelanda ve Avustralya Samoa için daha değerli ticari ortaklar haline geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samoa Başbakanı, bu adımın Çin ve Singapur ile de ticareti "çok çok daha kolaylaştıracağını" söylemişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow