hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Kadıköy referandum seçim sonuçları: İlçede Evet-Hayır oranı açıklanıyor

    İstanbul Kadıköy referandum seçim sonuçları: İlçede Evet-Hayır oranı açıklanıyor
    expand

    Kadıköy İlçesi referandum sonuçları CNN Türk’ün seçim sonuçları sayfasında yerini almaya devam ediyor. 2010 yılında yapılan referandumda ilin en fazla “Hayır” oranına sahip ilçeleri arasında yer alan bölgeden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor. Peki, 350 binin üzerinde oy potansiyeline sahip olan Kadıköy’de evet mi hayır mı çıkacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadıköy referandum sonuçları anlık olarak Referandum-2017 sayfasında yer almaya devam ediyor. YSK’nın seçim yasaklarını kaldırmasıyla birlikte anlık sonuçlara ulaşabilecek seçmenler önemli bir oy potansiyeline sahip bölgeden hangi sonuçların çıkacağını araştırmaya devam ediyor. İşte, ilçede önceki yıllarda yapılan seçimlerde alınan sonuçlar…


    Türkiye sandık başında

    TÜM SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ…

    2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda yurt dışı seçmenler dahil 58 milyon 366 bin 647 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.

    İLÇE İLÇE İSTANBUL REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

    Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNCEKİ YILLARDA ALINAN SONUÇLAR

    İstanbul Kadıköy referandum seçim sonuçları: İlçede Evet-Hayır oranı açıklanıyor

    Türkiye 7. kez referanduma gidiyor

    Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları

    7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı.

    2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı.

    İLÇENİN TARİHİ

    Fenikeliler Kadıköy'e yerleşmeye başlayınca buraya "Yenişehir" anlamına gelen Chalkedon demişlerdir. Karchedon ve Chalkedon kelimelerinin ikisi de Fenike ismidir. Birbirine yakınlığı da gayet açıktır ve böylece Kalkedon'un bir Fenike şehri olduğu kanaati açıklık kazanır. Daha sonraki yıllarda İstanbul Türkler tarafından zapt edilmiş ve Kadıköy, Fatih'in ilk kadısı olan Hıdır Bey'e makam ödeneği karşılığı arpalık olarak verilmiştir. Böylece Kadıköy ismi yerleşip , günümüze kadar gelmiştir. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow