hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankacılar MB'nin kararına tepkili

    Bankacılar MBnin kararına tepkili
    expand

    Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırmasına yönelik tepkiler sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince bankacılık sektörünün karlılığının zamansız bir şekilde tırpalandığını düşündüğünü söyledi.

    İş Bankası şubesinin açılışını gerçekleştirdikleri Erbil'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, burada da Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutma yönünde bankalar ayönelik aldığı kararları eleştirdi.

    "Bankacılık, nihayetinde kaynak aktarma işidir. Kaynak da dış ticaret açığı yaratmak için aktarılmaz. Kaynak, üretim için istihdam iin aktarılır" diyen Özince, Bankası özelinde kredilerin üçte birinin kurumsal, üçte birinin KOBİ finansmanına verildiğini, bireysel kredilerin payının ise sadece üçte bir olduğunu söyledi.

    Bu hesapla kredilerin önemli kısmının başta enerji olmak üzere proje finansmanına aktarıldığını belirten Özince, "Bunun dış ticaret açığı yarattığını düşünmek hayaldir" dedi.

    Özince, alınan kararlar sonucu bireysel müşteri yerine kurumsal müşterilerden kesinti yapılacağını belirtti. Bunun sonucunda büyük müşterilere kredi vermek isteyen bankaların yurtdışı ortaklarını kullanacaklarını söyleyen Özince, "Daha olmadı yurtdışındaki bankalarla birtakım yapılandırmalara girip krediyi buradan verip orada gösterecekler. Daha da olmadı kredilerini yurtdışındaki bankalara satacaklar" diye konuştu.

    Özince karşılıklara faiz uygulanmaması kararını da anlamadıklarını belirtti. İthalatı sadece bankaların değil piyasanın kendisinin de finanse ettiğini söyleyen Özince, "Lüks tüketime gerekirse daha ağır vergiler uygulayalım. Durduk yere dönüp dönüp bankacılığın açtığı şubeden, topladığı mevduata kadar her şeyi defalarca vergilendirecekseniz, benim kanaatim bu bir işe yaramaz" yorumunu yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow