hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkent Doğalgaz için 2 şirkete de vize

    Başkent Doğalgaz için 2 şirkete de vize
    expand

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın yüzde 80 hissesinin, MMEKA Başkent Doğalgaz Dağıtım'a ya da Çankaya Doğalgaz Dağıtım'a devredilebileceğine, hisse devri yapılan firmanın, devir sonrası kuruma bildirilmesine karar verdi.

    EPDK, kurul toplantısında, MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı'nın Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin devir işlemlerine yönelik itirazlarını ve devre yönelik onay kararını gündeme alarak değerlendirdi.

    Buna göre kurul, "Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 hissesinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca yapılan ihale çerçevesinde ihaleyi kazanan MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin kurduğu MMEKA Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ya da Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye devredilmesine Doğalgaz Piyasası Kanunu Lisans Yönetmeliği'nin 42. maddesi çerçevesinde onay verilmesine, hisse devri yapılan firmanın devir sonrası kuruma bildirilmesine" karar verdi.

    Son söz Özelleştirme İdaresi'nin

    Konuya ilişkin bir EPDK yetkilisi ise, iki şirkete de devrin yapılabileceğine karar verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Aldığımız karar çerçevesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, seçeceği firmaya devri yapacak ve bu devirden sonra şirketi bize bildirecek. Karara ilişkin olarak şirketlerin kendi arasındaki anlaşmazlık esas alınmadı. İki şirketle ilgili evraklar tamam olduğu için iki şirketten birine devrin yapılabileceğine karar verildi. Burada özetle, ÖİB'ye (ikisinden birinin devrini yap ve bana bildir) deniliyor."

    Kazancı, şikayet başvurusunda bulunmuştu

    Öte yandan, Mehmet Kazancı, özelleştirme ihalelerini birlikte kazandığı ortağı Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in kendisini devre dışı bıraktığı iddiasıyla, Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet başvurusunda bulunmuştu.

    Kazancı'nın, MMEKA Makine'nin genel kurulunun ardından Avukatı Faik Işık'ın imzasıyla yaptığı açıklamada, ortağı Karamehmet'in MMEKA Makine'nin kuruluş amacı ve işleyiş yapısını bozmaya yönelik girişiminin düzeltilmesi için çok sayıda yazılı ve sözlü ihtarlarda bulunulduğu, ancak hiçbiri dikkate alınmayınca konunun Türk Ceza Kanunu kapsamında fiili suç oluşturması nedeniyle, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etme zorunluluğunun doğduğu kaydedilmişti.

    Açıklamada, ÖİB ve Rekabet Kurumu'nun yanıltıldığı iddiasında da bulunularak, Başkentgaz'ın yüzde 80 oranındaki hisselerinin de devralınması amacıyla, MMEKA Makine'nin yüzde 99,99'una sahip olduğu Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin kurulduğu, Başkentgaz hisselerinin devralınması kapsamında MMEKA Başkent ile işlemlere devam edilmeyeceği, hisse satış sözleşmesi tarafının Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş. olacağı, EPDK ve Rekabet Kurumu'na bu şekilde gerçek duruma aykırı başvuru yapıldığı belirtilmişti.

    Ek süre 5 Mayıs'ta doluyor

    Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesi 16 Ağustos 2010 tarihinde 1 milyar 211 milyon dolar bedelle MMEKA Makina İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'ye satılmıştı.

    MMEKA, Başkent Doğalgaz'ı 7 Mart'ta sona eren devralma süresinde alamamış ve 36,33 milyon dolar ek teminat bedeli ödeyerek Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 2 ay ek süre almıştı. Alınan ek süre de 5 Mayıs'ta doluyor ve şartname gereği bir kez daha uzatılması mümkün bulunmuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow