hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapasite kullanım oranı 1.9 puan arttı

    Kapasite kullanım oranı 1.9 puan arttı
    expand

    İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,9 puan, bir önceki aya göre ise 0,3 puan artarak, yüzde 75,2 seviyesinde gerçekleşti.

    Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve mayıs ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1,814 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen "imalat sanayinde kapasite kullanım oranı" sonuçları açıklandı.

    Buna göre, geçen yıl mayıs ayında yüzde 73,3 olan kapasite kullanım oranı, 2011 Mayıs ayında yüzde 75,2 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, nisan ayında da yüzde 74,9 düzeyindeydi.

    İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarında, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre mal grupları itibariyle yatırım mallarında, ara mallarında ve dayanıksız tüketim mallarında artış, tüketim mallarında, gıda ve içecekler ile dayanıklı tüketim mallarında düşüş gözlendi.

    Geçen yılın mayıs ayına kıyasla dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanım oranı 1,2 puan azalışla yüzde 72, dayanıksız tüketim mallarında 0,2 puan artışla yüzde 71,3, tüketim mallarında 0,1 puan azalışla yüzde 71,4 oldu.

    Kapasite kullanım oranı, gıda ve içeceklerde 0,7 puan azalışla yüzde 68,0, ara mallarında 0,6 puan artışla yüzde 78,1 ve yatırım mallarında 5,9 puan artışla yüzde 74,6 oldu.

    Sektörlere göre kapasite kullanım oranları

    İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 86,8 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında görüldü.

    Bunu yüzde 78,9 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, yüzde 78,0 ile tekstil ürünlerinin imalatı, yüzde 77,8 ile ana metal sanayi ve yine yüzde 77,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 77,1 kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı yine yüzde 77,1 ile kağıt ve kağıt ürünlerini imalatı izledi.

    Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 57,7 ile diğer imalatlar sınıfı geldi. İçeceklerin imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 65,2, tütün ürünleri imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 67,3, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında kapasite kullanımı yüzde 67,8 olarak hesaplandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow