hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yabancılar Türkiye'de iş arıyor

    Yabancılar Türkiyede iş arıyor
    expand

    Avrupa ve Amerika'da yaşanan kriz, güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye'yi yabancılar için istihdam anlamında çekim merkezi haline getirdi. Secretcv, 120 bin 524 yabancı uyruklu adayın site üzerinden Türkiye'de iş aramakta olduğunu duyurdu.

    İnsan kaynakları sektöründe 2000 yılından beri faaliyet gösteren internet sitesi Secretcv.com'dan yapılan açıklamada, Avrupa ve Amerikalılar'ın iş bulmak için Türkiye'ye akın ettiğini belirtildi.

    Açıklamaya göre, halen 120 bin 524 yabancı uyruklu adayın Secretcv.com üzerinden iş aradığı Türkiye, güçlü ekonomisiyle sadece yabancı şirketler için değil, yabacı çalışanlar için de çekim merkezi durumda.

    İş arayanlar arasında Almanya, Fransa, Hollanda, Yunanistan ve ABD uyruklu kişiler de bulunuyor.

    Yabancıların iş başvurularında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artış olurken, Türkiye'de en çok iş arayan yabancılar arasında çoğunluğu sırasıyla yüzde 28 ile Bulgaristan, yüzde 11,8 ile Almanya uyruklular oluşturdu.

    Bu ülke vatandaşlarını yüzde 5,3 ile Azerbaycan, yüzde 5,2 ile KKTC, yüzde 3,9 ile Fransa, yüzde 3,5 ile ABD, yüzde 3,4 ile Rusya, yüzde 2,9 ile İngiltere, yüzde 2,7 ile Kırgızistan, yüzde 2,4 ile Hollanda, yüzde 2 ile Yunanistan, yüzde 1,6 ile Türkmenistan, yüzde 1,5 ile İran, yüzde 1,4 ile Kazakistan ve yüzde 1,3 ile Ukrayna vatandaşları takip etti.

    Yabancı uyruklu adaylar en çok satış, dış ticaret ve pazarlama alanında iş başvurusu yaptı.

    Türkiye'ye yerleşerek yeni bir hayat kurma hayali kuran yabancılar en çok satış (yüzde 11), dış ticaret (yüzde 6,4), pazarlama (yüzde 6), muhasebe (yüzde 5,9), yönetim (yüzde 5,6), eğitim (yüzde 5,4), üretim (yüzde 4,4), müşteri hizmetleri (yüzde 4,2), halkla ilişkiler (yüzde 3,6) ve idari işler (yüzde 3,1) alanında çalışmak istiyor.

    Öte yandan Akdeniz turizminin, Arap ülkelerinde yaşanan siyasi olaylar ve Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizle sarsılması, Türkiye'nin sadece yabancı turistler için değil turizm sektöründe iş arayan yabancı çalışanlar için de cennet olduğunu gösteriyor.

    Turizm, yüzde 6,4 oranıyla tekstil sektörünün (yüzde 8,4) ardından en çok başvurulan ikinci sektör konumunda. Bunları inşaat (yüzde 6), eğitim (yüzde 5,9), otomotiv (yüzde 5,8), gıda (yüzde 5,5), bilgi teknolojileri (yüzde 5), bankacılık/finans (yüzde 4,5), mağazacılık/perakendecilik (yüzde 4,4) ve elektrik/elektronik (yüzde 3,8) izliyor.

    Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, "Türkiye her haliyle bir cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. Özellikle yabancıların 2009 yılından sonra Türkiye'ye ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Dünya kriz ile boğuşurken, özellikle gençler için istihdam anlamında fırsat yaratır konuma geldi. Bu durumun önümüzdeki aylarda daha da artmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow