hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunan armatörler krize kayıtsız

    Yunan armatörler krize kayıtsız
    expand

    Yunanistan'da mali krizle mücadele çerçevesinde hükümetin Yunanlı işadamlarına yabancı bankalarda bulunan paralarını ülkeye getirerek zorda bulunan Yunan ekonomisini desteklemeleri çağrısına rağmen, Yunanlı armatörlerin çok sayıdaki yeni gemilerini dış ülkelerde inşa etmeyi sürdürdükleri bildirildi.

    Yunan medyası, ekonomik krize rağmen donanmalarını yenilemeyi sürdüren Yunanlı armatörlerin toplam 62,3 milyon tonluk 653 adet yeni gemi sipariş ettiğini ve bunlardan sadece birinin Yunanistan'da imal edildiğini duyurdu.

    Haberlerde, uluslararası Denizcilik Finans Danışma Şirketi XRTC'nin açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, Yunanlı armatörlerin gemi siparişi için tercih ettiği ülkelerin başında 310 gemi ile Güney Kore bulunurken, ikinci sırada 297 gemi ile Çin ve üçüncü sırada ise 22 gemi ile Japonya'nın geldiği belirtildi.

    Yunan denizcilik firmalarının sipariş ettiği gemilerin çoğunu kuru yük gemilerinin oluşturduğu ancak son zamanda sıvı doğalgaz (LNG) taşımacılığı için de gemi yapımına başlanıldığı bildirildi.

    Bugün gemi sayısı 3 bin 848 olan Yunan denizcilik firmaları, dünyadaki gemi taşımacılığının yüzde 7,7'sini oluşturuyor.

    Yunanlılar paralarını tekrar bankalara yatırıyor

    Bu arada, Yunanlıların ekonomik kriz nedeniyle endişeye kapılarak daha önce bankalardan çektiği paralarını tekrar bankalara yatırmaya başladığı bildirildi.

    Yunan medyası, bankalara yatırılan para miktarında ağustos ayında büyük artış kaydedildiğini duyurdu.

    Haberlerde, Yunanistan Merkez Bankası Müdürü Yorgos Provopulos'un, Maliye Bakanlığı'na ilettiği belirtilen Merkez Bankası verilerine göre, son üç hafta içinde bankalara yatırılan paraların toplam miktarının 1,5 milyar euro'yu bulduğu bildirildi.

    Yunanlıların paralarını tekrar bankalara yatırmalarında, bir güven ortamı oluşturan 21 Temmuz kararlarının etkili olduğu belirtildi.

    Karşılıksız çeklerde patlama yaşanıyor

    Öte yandan, Yunanistan'da ekonomik sıkıntılar nedeniyle piyasaya sürülen karşılıksız çeklerde "patlama yaşandığı" bildirildi.

    Araştırma şirketi Teresia'nın verilerine göre, son 7 ay içinde piyasada kullanılan 111 bin 290 karşılıksız çekin toplam miktarı 1,4 milyar euro'yu buluyor.

    Yunan basını, araştırma sonucunda ortaya çıkan son verilerin, ülke ticaretinde hakim olan "nefes darlığını" ortaya koyduğunu belirttiği haberlerinde, kapatılan ya da el değiştiren dükkan ve işyerlerinin sayısının arttığı, üretimin ise her geçen gün daha çok dış taleplere bağlı bir hale geldiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow