hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Döviz kredisi mağdurlarından BDDK'ya çağrı

    Döviz kredisi mağdurlarından BDDKya çağrı
    expand

    2008 yılında bir bankadan TL faizlerine göre daha düşük faizli olan Japon Yeni endeksli konut kredisi kullanarak ev aldıklarını, ancak bu kredinin 125 oranında artması sonucu mağdur olduğunu söyleyen bir grup, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çözüm bulmasını istedi.

    Şişli Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanan ve kendilerini, "Japon Yeni Mağdurları" olarak adlandıran bir grup, "TL verdiler döviz alıyorlar, bankaların şirazesini düzelt usta" yazılı pankart açtı.

    Barbaros Bulvarı'nda bulunan BDDK binasının önüne kadar çeşitli sloganlar atarak yürüyen grup adına yapılan basın açıklamasında, şunlar kaydedildi: "2008 yılı son çeyreği öncesi yani bankalarca bilinen 'büyük kriz'den önce bizler Türkiye'deki istikrarlı ekonomiye ve Merkez Bankasının dövize endeksli kredileri serbest bırakmasına güvenerek, TL faizlerine göre daha düşük faizli olan Japon Yeni endeksli konut kredisi kullanarak, ev sahibi olduk. Bugün her bir mağdurun borç yükü yüzde 125 artmıştır."

    Açıklamada, bankaların basiretli bir tüccar gibi davranmadığı ve mağdurların bilgisizliğinden yararlanarak, söz konusu kredi sözleşmelerini kendilerine imzalattıkları iddia edildi.

    Cumhuriyet savcılarının bu konuda hiç müracaata gerek kalmaksızın kamu adına kovuşturma açmaları talep edilen açıklamada, alınan kredi karşılığında kendilerine Japon Yeni endeksi baz alınarak Türk Lirası verildiği, bu endekslemenin palavra olduğu ve ister TEFE'ye ister TÜFE'ye göre bakılsın orantısız, mantıksız bir faizin yüklendiği vurgulandı.

    Aynı sorunun yaşandığı Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde mağdurlara sahip çıkıldığı ve bu sorunun yüzde 30 artış ile sabitlenerek çözüldüğü belirtilen açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nden ve hükümetten kendilerine sahip çıkılması, bir uzlaşma ile yetkililerin bu sorunu çözmeleri talep edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow