hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TMSF: "Ödeme TMSF'yi sorgulatır"

    TMSF: Ödeme TMSFyi sorgulatır
    expand

    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, devletin offshore paralarını ödemiş olmasının TMSF'yi sorgulatır hale getireceğini belirtti.

    Gül, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda, offshore meselesiyle ilgili olarak, bunun ilginç bir mesele olduğunu, dolaylı olarak, "bugünkü mekanizma itibariyle TMSF hisselerin yükümlülüğü çerçevesi içerisinde bankaların sadece mevduatlarını değil, diğer pasiflerini de yüklenmiş durumda" dediklerini ve TMSF'nin, bu çerçevede satılan varlıklarla ilgili olarak satıcılara böyle bir taahhütte bulunduğunu anlattı.

    Gül, "Fakat ben daha önce en son offshore ile ilgili ING bank aleyhine verilen kararı eleştirmiştim. Eleştirimin iki tane ayağı var; birincisi o zamanın TMSF'sinin yapmış olduğu bileşik Sümerbank'ın içerisinden belli aktiflerle pasifler seçilerek bir paket oluşturulmuş, bu OYAK'a satılmış, o da ING'ye satılmış. Fiyatı çok düşük olabilir, önemli değil, ama geleceğe yönelik böyle bir yüklenimin hem seçilerek aktif pasif veriyorsunuz alıcıya, hem de diyorsunuz ki 'bu hisselerle alakalıdır'... Zaten diğer kötüler sende kalmış. 'Orada bir yüklenme yapmanın anlamı yoktu' diyorum, bu açıdan o kararı eleştiriyorum" dedi.

    Bu yüklenmenin yargı açısından da yanlış algılandığını düşündüğünü söyleyen Gül, bu yüklenmenin diğer hisse ile alakalı hususlarla ilgili olduğunu, offshore'un hiçbir zaman buna dahil olmaması gerektiğini düşündüğünü, offshore'un ayrı bir tüzel kişilik, ayrı bir banka olduğunu belirtti.

    Gül, şunları kaydetti:
    "Dolayısıyla ben size şöyle bir örnek veriyorum; diyelim ki benim bir X bankasında hesabım var. Ben oraya talimat veriyorum, diyorum ki 'bunu Yurt Offshore'a gönder'... Benim talimat verdiğim bankanın bunda bir kusuru olabilir mi? Olamaz. Ha şu olabilir, benim talimatım olmadan banka kendisi bunu offshore'a göndermişse o zaman bunları ödüyoruz, bunda herhangi bir eleştirim yok. Bunu ödeyeceğimizi de söylüyoruz.

    Ama kendisinin talimatı var, 'bu adam zaten sicili bozuk offshore'dan da yargılanmış', sadece bu düşünce ile yargının offshore paralarının ödenmesine imkan vermesini doğru bulmuyorum. Dolayısıyla bu sözleşmenin bu hükmünü yorumlarken yanlış yorumlandığını düşünüyorum.

    Offshore çünkü hiçbir zaman devletin güvencesi içerisinde olmadı, en kötü zamanda dahi olmadı ve olmamalı da. 'Nasıl olsa devlet büyüktür öder' doğru bir mantık değil. Her şeyin bir temeli olması lazım, mantığı olması lazım. Devletin bu paraları ödemiş olması TMSF'yi sorgulatır hale getirir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow