hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartına tek limit!

    Kredi kartına tek limit
    expand

    Artık cepte limitleri yüksek birkaç kredi kartı ile dolaşma dönemi sona eriyor. Kredi kartında tek limit olacak. Çalışma sürüyor. İlk bilgilere göre kart limitiniz yıllık gelirinizin yüzde 50'si kadar olacak. İster bir ister 3 kart taşıyın limitiniz aynı olacak. Türkiye'de toplam kart sayısı 49 milyona yaklaşıyor. Harcama 56 milyar lira.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi yönetimi kredi kartına tek limit uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Taslak üzerinde çalışma sürüyor.

    Edinilen bilgiye göre, yeni uygulamada,kredi kartı limiti yıllık gelirin yüzde 50'sini geçemeyecek. Hatta limitin gelirin yüzde 36-40'a kadar çekilmesi önerisi de masada.

    Örneğin kredi kartı limitiniz aylık 4 bin lira. İster bir banka bu limiti verecek ister 2 banka 2 bin liralık limit verecek. Ama sınır aşılmayacak. Bunun için ortak bir sistem kurulacak ve limit aşıldığında uyarı gelecek.

    Amaç kart sahibinin ödeme güçlüğünü önlemek ve ısınan ekonomiyi soğutmak.

    "BU uygulama doğrudur" diyen de var, "tek limit uygulaması riski azaltmak yerine arttırır" diyen de. "Üstelik ekonomi zaten soğuyacak ayrıca önleme gerek yok" diyip geç kalmış bir uygulama olarak gören de mevcut.

    Türkiye'de 9 Aralık itibariyle kredi kartı ile yapılan harcamalar 56 milyar liraya ulaştı. Borcunu ödeyemenlerin sayısı ise 50 binden 100 bine ulaştı. Asgari ödemeler ise bunun dışında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni uygulama taksitli alışverişi etkileyecek. Uygulama Türkiye'de market alışverişini kredi kartı ile yapanı 1 hafta kullanacağı ürünü 18 ay taksitle alanı da etkileyecek.

    Artık cepte binlerce lira limiti olan 10 kart taşıma dönemi sona erecek. Kredi kartı ile harcama azalacak.

    Peki gelişmiş ülkelerde kredi kartı kullanımı ve denetimi nasıl?

    Gelişmiş ülkelerde Her kişiye bir "kredi limiti" değil; "kredi notu" veriliyor. Kira ve faturaları düzenli ödeme de notu etkiliyor. Borçlarını zamanında ödeyenler limit artırabiliyor. Limit artırımı bankalarca doğrudan yapılmıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow