hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koç: "İflas etmiş şirketi ne yapalım"

    Koç: İflas etmiş şirketi ne yapalım
    expand

    Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, iflas başvurusunda bulunan İsveçli otomotiv devi Saab'ın, "bizi alın" teklifiyle kapılarını çaldığını belirterek, iflas etmiş ve yüksek borçtaki bir şirketi alma niyeti olmadıklarını söyledi.

    Koç, "Saab şahsen benimle temasa geçti. 'Alır mısınız' dediler. Böyle bir projede bizim en ufak bir ilgimiz olmadığını kibarca söyledik. Zaten hem ortaklara karşı olmazdı. Onu yapacak olsak, ortaklardan biriyle yapmak gerekirdi, böyle de bir planımız yok zaten" diye konuştu.

    Hürriyet'in haberine göre, Kayseri'de Koç Grubu'nun üst yönetim kadrosuyla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mustafa Koç, yerli otomobille ilgili de şunları söyledi:

    "Bir süredir siyasiler ve işadamlarının gündeminde olan yerli otomobil konusunda ortaklarımızın elindeki mevcut platformlardan birinin de çok rahat kullanılabiliriz. Türk otomobili de 'convert' (dönüştürebilir) edilebilir. Böyle bir şey varken, bunu sıfırdan yapmak ekonomik olarak zaten fizibl değil. Satış sonrası servisi, dağıtım ağı, ihracatı, dış pazarlardaki örgütleme de bunların cabası."

    Başbakan'la iş konuşmadık

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç arasında gerçekleşen görüşmede kendisinin de bulunduğunu belirten Mustafa Koç, görüşmenin tamamen nezaket ziyareti olduğunu vurguladı.

    Koç, "En ufak bir iş konuşulmadı, şehir efsanesi gibi yerli otomobil konusu ortaya çıktı. Bunu hiç konuşmadık. Kendisine acil şifalar diledik ve ayrıldık" dedi.

    2012 zor bir yıl olacak

    Türkiye'de tüm Avrupa ve dünyaya rağmen güzel şeyler olmaya devam ettiğini dile getiren Koç,  2012 beklentisini ise şöyle açıkladı:

    "2012 zor bir yıl olacak her şeye rağmen. Herkes için birtakım belirsizlikler hâlâ dünyada, Avrupa'da mevcut. İnşallah bu ülkemize sirayet etmez. 2012'de büyümenin bu kadar olması biraz iyimser bir yaklaşım olur ama Avrupa ortalamasının üstünde büyüyeceğimizi tahmin ediyorum."

    Elimize fırsat geçtikçe şirket alımı yapabiliriz

    Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yurtdışındaki satın alma fırsatları sorulduğunda, Arçelik'in Güney Afrika'da şirket satın aldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

    "Bu bir pazar çeşitlendirmesi ve Sahara altındaki kara Afrika ülkelerini kapsayan ülkelere mal satılıyor. Oraya hitap etmek için çok önemli bir fırsattı. Tabii böyle fırsatlar geçtikçe değerlendirmeye devam edeceğiz.

    Zira Avrupa pazarı yaklaşık olarak toplam ihracatımızın yüzde 60'ını kapsıyor. Avrupa pazarı bir nebze daraldı geçirdikleri ekonomik sıkıntıdan dolayı. O yüzden pazar çeşitlendirilmesi sadece tüm Koç şirketleri için değil, tüm Türk şirketleri için çok önem taşıyor."

    Vietnam'da bile fırsat kovalıyoruz

    Mustafa Koç, "Afrika ilgimizi çeken pazarlar arasında. Mısır çok ciddi bir pazar. Özellikle Kuzey Afrika'ya hitap eden bir potansiyel var. Orayı da mercek altında tutuyoruz. Rusya zaten tabii uzantımız. Uzakdoğu, özellikle Endonezya bugün 250 milyon nüfuslu, en büyük Müslüman ülkesi. Çok ciddi bir büyüme potansiyeli var, Malezya keza öyle. Vietnam. Orada da fırsatları kovalıyoruz" dedi.

    2012'de Koç Holding olarak mevcut portföylerini, özellikle ana işlerde, olduğu gibi koruyacaklarını belirten Mustafa Koç, şunları söyledi:

    "Yatırımları devam ettireceğiz. Otomotivde büyüme sürecek. Arçelik'in pazar arayışları devam ediyor. Tüpraş'ın muazzam bir yatırımı var, 2.2 milyar dolarlık. Koçtaş yatırımlarına devam ediyor. Ana iş dallarımızdaki faaliyetleri hiç ara vermeden sürdürüyoruz. Savunma sanayinde tank projesi var. Zırhlı araç projesi devam ediyor."

    Fransa sonuçlarına katlanmak zorunda

    Türkiye ile Fransa arasında yaşanan siyasi gerileme de değinen Mustafa Koç, şunları söyledi:
    "Türk devletinin göstermiş olduğu reaksiyon, TOBB, TÜSİAD ve diğer STK'lar tarafından yapılan lobi çalışmaları çok yerinde gerçekleştirildi. Fransız işadamları da olayın ciddiyetinin farkında. Ancak Sarkozy'i ikna edemiyorlar. Yasa tasarısı meclisten geçerse Fransa sonuçlarına katlanmak zorundadır."

    Elektrik üretiminde özelleştirme bekliyoruz

    Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu enerji yatırımlarına ilişkin, şu bilgileri paylaştı:

    "640 megavatlık kömürde yatırımımız oldu. Oyak'la yeni yaptık. Üretim konusunda Amerikalı ortağımız da var. Üretimle ilgili özelleştirmeleri bekliyoruz. 300 MW vardı. 50 MW rüzgar aldık. Üç tane HES geliyor, 65 MW. Toplam bin MW'a ulaşmış oluyoruz. Hedefimiz 3 bin MW."

    Durak: Patronlar istese de yerli oto yapmamız doğru olmaz

    Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Ford Otosan, bu yıl dahil olmak üzere 4 yılda toplam 1 milyar 350 milyon dolar kadar yatırım yapıyor. O yatırımlarla ortaya çıkacak olan kapasite 440 bin hafif ticari araç, 15 bin kamyon. Bu kadar yatırım  yapan bir şirketin, üretimin yüzde 70'i ihracata gidecek. Daha fazla yatırıma yapılması, patronlar istese de, fiziken ve mali kaynaklar bakımından imkansız. Tofaş tarafında ise Fiat'la yeni bir otomobil modeli yaratma konusunda çalışma yapıyoruz. Ama yapmış olduğumuz uluslararası ortaklık sözleşmelerine göre, tüm dünyada bizim markamızla pazarlanmak üzere bir otomobil yatırımına girmemiz doğru olmaz" dedi.

    Yerlinin tarifinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Durak, "Alüminyumu, plastik hammaddesini, motor bloğunun dökümünde kullanılan pik külçeleri ithal ediyorsan, bunları Türkiye'de bir araya getiriyorsan, buna yerli mi diyeceğiz, ithal mi diyeceğiz" diye konuştu.

    Durak, şöyle devam etti:
    "Biz duruma şöyle bakıyoruz. Kaç adam çalıştırıyoruz, yan sanayide ne kadar ek istihdam yaratıyoruz, ne kadar vergi veriyor çalıştırdığımız kişiler, SGK'ya yapılan ödemeler, artı şirket ne kadar para kazanıyor. 100 birimlik işin 70'ini ihraç ediyorsan, katma değer olduğuna inanıyoruz. Bizim konumumuz o."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow