hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL'de korkutan senaryo

    TLde korkutan senaryo
    expand

    Merkez'in PPK toplantısı sonrasında yapılan değerlendirmelerde TL'nin daha da zayıflayacağı öngörüsü çıktı.

    Vatan'ın haberine göre, TL'de korkutan senaryo Merkez Bankası'nın son dönemde uyguladığı para politikası doğrultusunda 'Türk icadı' faiz koridoru eleştirilere neden oluyor.

    Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından kurulun koridoru değiştirmediği ve politika faizini yüzde 5.75 bıraktı. Bazı noktalarda faiz lobisi olarak adlandırılan kesimin, Merkez'in son dönem hareketlerinin olumsuz etkisinin 2012'de daha iyi gözleneceği öngörüsü artıyor.

    Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ile dolar TL kurunun 1.90'lara çıkması ve yılbaşından beri beşte bir oranında değer kaybı Merkez'in son dönem politikalarının eseri olarak değerlendiriliyor.

    Merkez Bankası'nın esneklik olarak nitelediği öngörülmezlik hem içeride hem de dışarıda yatırımcıyı temkinli olmaya zorlarken, eleştirilere de maruz kalıyor.

    Barclays Capital gelişmekte olan ülkeler birimi yöneticisi Chirstian Keller, PPK kararı sonrasında yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın oluşturduğu belirsizliğe değinerek yatırımcının bu durumdan nefret ettiğini belirtti. Yatırımcının kör uçuş yapmaktan hoşlanmadığını belirten Keller, bu Ortodoks politikanın bankayı da sıkıştırdığına dikkat çekti.

    Konuya dair bir başka açıklama ise Royal Bank of Scotland kur stratejisti İmran Ahmad'den geldi. Ahmad, enflasyon geçişenliği nedeniyle kur tarafında, gelişmekte olan ülkeler arasında en zayıf ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

    Ahmad, herhangi bir amortismanın daha fazla enflasyon demek olacağının da altını çizdi. Fiyatların yıl başından beri yüzde 9 arttığını kaydeden Ahmad, bankaların yeni adımlar atması gerekeceğini ve bugün olduğundan daha endişe verici süreçlere girilebileceğine dikkat çekti.

    Kur tarafındaki hareketlilik ile Merkez Bankası'nın 1.90'lar seviyesinde tutmak için 20 milyar doları gözden çıkartabileceği sinyali verdiği belirtilirken, bunu döviz rezervlerinde ciddi bir tahliye olacağını altı çizildi. 2012'de 20 milyar dolara yakın dış finansmana ihtiyaç duyulacağı bu nedenle de manevra alanının daraldığına dikkat çekildi.

    BarCap'tan Keller Avrupa Merkez Bankası'nın hafta içi likidite ile ilgili olarak piyasalara cesaret verdiğini hatırlatarak Avrupa'da bankaların kısa vadeli kredilerin Türk bankaları sıkıntı yaratabileceğini belirtti. Keller Merkez'in kumar oynadığını belirtti.

    Avrupa'dan alınan önlemlerin etkisiz olması ve işlerin kötüye gitmesi halinde Avrupa bankalarının daha da küçüleceği kaydedilirken içeride TL ile ilgili olarak Keller 1.90'ın üzerine çıkacağına dikkat çekti.

    Gelecek yıl yeni sorunlar doğacak

    Keller para politikasının bankalara zarar verdiğine dikkat çekerek, kredilerde beklentilerden hızlı bir düşüş olacağını bu karşılık cari açık tarafında arzulanan yavaşlamanın istenilen dönemde gerçekleşmeyeceğini söyledi. BarCap stratejisti Munzam karşılıklardaki artışında ters tepki vererek TL'nin daha da zayıflamasına neden olacağını kaydetti.

    Mevcut politika sürdürülebilir mi?

    RBS'ten Ahmad bu politikalar ile dolar TL kurunun 2.10'a çıkmasını beklediklerini kaydederken, zayıflayan TL'nin Merkez'in Ortodoks olmayan politikanın son bulmasına neden olabileceğine değindi.

    Mevcut politikanın sür4dürülebilmesinin çok zor olduğunu kaydeden Keller, Merkez'in güçlü TL ile zayıf TL, büyüme ve yüksek enflasyon arasında karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow