hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suudi Arabistan'la ticarette hedef 6 milyar dolar

    Suudi Arabistanla ticarette hedef 6 milyar dolar
    expand

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaretin 2002-2011 yılları arasında 5 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, "Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz" dedi.

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Cidde'deki bir otelde gerçekleştirilen "Sektörel İBF" toplantısına katılan Çağlayan, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde gerek Türkiye'de, gerekse Suudi Arabistan'da bir çok toplantı düzenlendiğini ifade ederek, artık uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

    Türkiye'nin büyüyen bir dev ülke konumunda olduğunu dile getiren Çağlayan, "2002 ile 2011 yılları arasında Suudi Arabistan ile ticaretimizi 5 milyar dolara çıkardık. Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz" diye konuştu.

    İki ülkenin toplam ihracatının 700 milyar dolara doğru ilerlediğini kaydeden Çağlayan, yüzde 6'ya karşılık gelen bu rakamın en az yüzde 16'ya çıkartılması gerektiğine dikkati çekti.

    İslam ülkelerindeki ticari hacme bakıldığında üzücü bir tablo gördüklerini belirten Çağlayan, "Dünya ticaret hacmi 67 trilyon dolar olurken, İslam dünyası sadece yüzde 7,8'lerde kalıyor. Ancak buna karşın İslam ülkelerinin petroldeki payı yüzde 50'nin üzerinde. 57 ülke dünya nüfusunun üçte birine sahip ve dünya kıtalarının üçte birini oluşturuyor. İslam ülkelerinin kendi içerisindeki ticaret hacmi ise sadece yüzde 17'lerde kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Türkiye'nin gelecekte dünyanın en büyük 5 ülkesi arasında yer alacağını anlatan Bakan Çağlayan, dünyanın 229 gümrük bölgesine 20 bin çeşit ürün gönderen Türkiye'nin kardeş ülke Suudi Arabistan ile arzu edilen rakamlara ulaşılamadığını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow