hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Tarihi silueti tahribe kimsenin hakkı yok"

    Tarihi silueti tahribe kimsenin hakkı yok
    expand

    Mimar ve Mühendisler Grubu, İstanbul'da yükselen gökdelenlerin şehrin siluetini bozduğunu belirterek, "Zeytinburnu'ndaki inşaat, park otel örneğinde olduğu gibi bir an önce durdurulmalı ve siluete müdahale eden katların yapılmasına müsaade edilmemeli" açıklamasında bulundu.

    Grubun yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un bağrında pek çok medeniyet ve kültür barındıran ve bu kültürlerden izler taşıyan bir dünya şehri olduğu belirtildi.

    İstanbul'un yüzlerce yılda oluşan ve şehrin kimliği haline gelen siluetinin önce Maslak-Zincirlikuyu aksında başlayan gökdelen yapma furyası, ardından da Gökkafes ile birlikte Beyoğlu'na kadar bozulduğu bildirildi.

    Açıklamada, İstanbul'un Boğaziçi'ndeki siluetinin gökdelenlere teslim olduğu, sadece tarihi yarımadanın kubbe ve minarelerden oluşan siluetinin her türlü çarpık yapılaşmaya rağmen bugüne kadar direndiği, fakat bu tarihi mirasın da doymak bilmez bir iştiha ile yükselen gökdelenlere kurban edildiği kaydedildi.

    Artık Boğaz'dan tarihi yarımadaya doğru bakıldığında zarif bir dantel gibi işlenmiş Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camisi, Beyazıt Kulesi ve Süleymaniye Camisi siluetlerinin arasında, göğe doğru yükselen gökdelenlerin boy gösterdiğine dikkat çekildi.

    Açıklamaya göre, Mimar ve Mühendisler Grubu tarafından, geçen yıl nisan ayında başlanan ve Mart 2012'de hizmete açılması planlanan üç gökdelen hakkında 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu'ndan bilgi istendi.

    İki uzmanın yerinde yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan raporda, "Müdürlüğümüz arşivinde yapılan incelemede parsele ilişkin işlem dosyası bulunmadığı, Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan bir karara rastlanmadığı, parsele ait tescil kaydının olmadığı, sit alanı içinde olmayan parsele ilişkin plan yapma, onama yetkisinin İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu belediyelerinde olduğu, inşaat faaliyetlerinin devam ettiği, alanın İstanbul'un Marmara silueti kapsamında kalmakta olduğu, Tarihi Yarımada'ya çok yakın bir noktada bulunan parseldeki yapılaşmanın İstanbul'un siluetini olumsuz etkilediğinin tespit edildiği, konunun Koruma Bölge Kurulunca da değerlendirilmesi gerektiği" ifadeleri kullanıldı.

    Açıklamada, projenin kurulun onayına sunulmadığı ve hafriyatta Arkeoloji Müzesi uzmanlarının yer almadığı ifade edilerek, yüzlerce yılda oluşmuş tarihi siluete müdahale etmeye, onu tahrip etmeye hiç kimsenin ve hiçbir kurumun hakkı olmadığı belirtilerek, "Zeytinburnu'ndaki inşaat, park otel örneğinde olduğu gibi bir an önce durdurulmalı ve siluete müdahale eden katların yapılmasına müsaade edilmemeli" ifadeleri kullanıldı.

    Yanlıştan bir an önce dönülmesi için başta Zeytinburnu ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü göreve çağıran Mimar ve Mühendisler Grubu, "İstanbul'un siluetine giren bu ucube yapılar, İstanbul'un bağrına saplanmış bir hançerdir. Her türlü çarpık kentleşmeye ve talana karşı direnen ve medeniyetimizin en güzide şehirlerinden biri olan dünya incisi İstanbul'umuza sahip çıkmamızın, vicdani ve tarihi bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu olarak, yetkililerimizi tarihi mirasımıza sahip çıkmaya ve bütün İstanbulluları bu  konuda hassas olmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow