hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırmızıgül'ün filminde tarihi ev yakıldı

    Kırmızıgülün filminde tarihi ev yakıldı
    expand

    Bu ay içerisinde özel bir kanalda ekrana gelmesi beklenen 'Hayat Devam Ediyor' isimli dizinin Kapadokya bölgesi çekimleri sırasında, Ürgüp İlçesi Mustafapaşa beldesindeki tarihi Rum evi senaryo gereği yakıldı.

    Mahsun Kırmızıgül'ün ilk televizyon dizisinin Mustafapaşa beldesindeki çekimleri sırasında tarihi bir yapının senaryo gereği de olsa yakılması Kapadokya'da geniş yankı uyandırdı.

    Başlıca rollerini Fikret Kuşkan, Arif Erkin, Meltem Miroğlu, Rana Cabbar, Şenay Gürler, Rozet Hubeş, Serkan Şenalp, Ali Barkın, Onur Tuna, Sera Tokdemir, Neslihan Atagül ve Çağla Şimşek paylaştığı dizinin Ürgüp İlçesi Mustafapaşa Beldesi'ndeki çekimleri sırasında tarihi Rum Evi, senaryo gereği yakıldı.

    ÇEKÜL Vakfı Ürgüp Temsilcisi tarih araştırmacısı Mustafa Kaya, bölgede rating elde edebilme uğruna tarihi değerlere karşı takınılan tutumun anlaşılır gibi olmadığını söyledi.

    Kaya, şöyle dedi: "Yüzyıllardır kullanılan tarihi değerlerimizin, gerçek anlamda tarih ve kültürel alandaki korumacılığı da etkin hale getirmesini beklediğimiz sanatçılarımızın eliyle adeta yok edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte de yine özel bir kanalda yayınlanan bir dizi için Ürgüp İlçes Cemil Köyü'ndeki bir kilise içerisinde çok sayıda lastik yakılmıştı. Geçmişimizin mimari özelliklerini yansıtan yapılarımız rating hesaplarının kurbanı yapılmamalı, hiçbir kimse de bu izin vermemeli."

    Boyut Film adına çekilen dizi film için tarihi evin yakılması ile ilgili olarak Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan da bir heyetin, incelemelerde bulunduğu belirtildi.

    Ev yakma iddiasına yanıt!

    Bu haberlerin ardından Boyut Film'den konuyla ilgili bir açıklama geldi.

    Açıklamada şöyle denildi:

    "Gün içersinde bazı internet sitelerinde yer alan, bu ay içerisinde ATV'de ekrana gelmesi beklenen 'Hayat Devam Ediyor' isimli dizinin Kapadokya bölgesi çekimleri sırasında, Ürgüp İlçesi Mustafapaşa beldesindeki tarihi Rum evi senaryo gereği yakıldı haberleri gereği yansıtmamaktadır.

    Dizinin hikaye sahibi ve genel yönetmeni Mahsun Kırmızıgül ve dizinin yapımcısı Murat Tokat de tarihi değerlerimizin korunması ve zarar verilmemesi konusunda en az her Türk vatandaşı kadar duyarlılığa ve hassasiyete sahiptir.

    Konuyla ilgili olarak Murat Tokat ' Olayın aslı şudur: Dizinin çekimleri için bahsedilen ev, mal sahibinden belli bir süre çekimlerde kullanılmak üzere kiralanmıştır. Bahsedilen yangın ise, sanat yönetmenlerinin kurgusu ve özel efekt destekleriyle gerçekleştirilmiştir. Her sinemacının da bileceği üzere, evin etrafında 'fasat' adı verilen malzemeler yanmış ve sanki ev yanıyormuş görüntüsü verilmiştir. Yanı aslında ev hiçbir şekilde yanmamış ve zarar görmemiştir ve evin tarihi dokusuna hiçbir zarar verilmemiştir. Bu yangın görüntüsünün ekrana yansıyacak olan halinde ise bilgisayarda yeni efektler eklenerek büyük bir yangın görüntüsü verilecektir. Fotoğrafta yer alan cam ve çerçevelerdeki is görüntüleri de yanmış ev görüntüsü vermek için yine sanat yönetmenlerinin özel bir teknikle uyguladığı boyalardır. Şu anda bu boyalar yine ekip tarafından temizleniyor ve bu taş ev yine ilk hali gibi mal sahibine en kısa zamanda teslim edilecektir. "
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow