hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mor Çatı videolarına RTÜK engeli

    Mor Çatı videolarına RTÜK engeli
    expand

    Mor Çatı ve 17 kadın örgütünün 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı kamu spotları RTÜK tarafından "toplumsal cinsiyet eşitliğine" aykırı bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözde Akgüngör Pamuk / cnnturk.com

    Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle televizyonlarda yayınlanması icin "Kadına Şiddete Karşı 3 Film" adıyla 3 adet kısa film çekti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Mor Çatı'ya gönderdiği yazıda engellemenin gerekçesini "toplumsal cinsiyet konusunda "genellemeler" içermesi" olarak gösterdi.

    RTÜK, engelin gerekçesini şöyle ifade etti:
    "Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından hazırlanan ve yayın kuruluşlarında yayınlanması talep edilen 'Kadına Şiddete Karşı 3 Film' başlıklı tanıtım filmlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı genellemeler nedeniyle uygun bulunmadığına Hülya Alp, Esat Çıplak ve Doç. Dr. Ahmet Yıldırım'ın karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verildi."

    Mor Çatı: "Şiddetle mücadele bu mu?"

    40'ar saniyelik 3 filmde ise kadın, erkek ya da çocuk yani istismara uğrayan ya da buna tanık olan bir insan, sert sahneler ya da kan veya şiddeti gösteren hiç bir sahne ya da kare yok. Filmler oldukca "soft" olarak tanımlanabilir. Mor Çatı yetkilileri ise şaşkın, çünkü çocuğun gözü önünde annesine şiddet uygulandığına tanık olması ya da alenen kemerini kırbaç olarak kullanan bir erkeğin görüntülerini içeren yani şiddeti yeniden üreten videolar herhangi bir engele takılmadan tv ekranlarında yayınlanıyor.

    Mor Çatı avukatları, "Hükümet, şiddete karşı ciddi ve kararlı bir mücadele yürütüyorsa, RTÜK, karakolların/ polislerin bağlı oldugu İçişleri Bakanlığı da içinde olmak üzere atadığı tüm kadroları iyi seçmek durumunda. kendi şiddetle mucadele edecegim derken, atadigi kadrolar şiddetle mücadele edenlerle mücadele ediyorsa, burada bir samimiyetsizlik ayan beyandir" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow