hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Okeye dördüncü lazım"

    Okeye dördüncü lazım
    expand

    112 Acil Servis ya da 155 Polis İmdat telefonlarını arayanlar arasında bazıları var ki, tlepleri sıradışı. Aralarında yemek siparişi vermek isteyen de uçak bileti almasına yardım talep eden de var. Hatta 112'ye gelen aramalar arasında şöyle istekler bile var: "Okeye dördüncü lazım"

    İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Şükrü Kabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 Komuta Kontrol Merkezi olarak, günde yaklaşık 2 bin çağrıya cevap verdiklerini söyledi.

    2 bin çağrının büyük bir çoğunluğunun asılsız ihbarlar ya da insanların diğer farklı yönlendirmeleriyle ilgili istekler olduğunu ifade eden Kabaş, asılsız ihbarların vakitlerini aldığını ve telefon hatlarını meşgul bildirdi.

    Zaman zaman çok ilginç çağrılar aldıklarını belirten Kabaş, şöyle konuştu:

    "Almanya'ya gitmek için uçak biletini almamızı isteyenler olabiliyor. Hastaneden randevu için arıyorlar, hastasının ambulans ihtiyacı olmayıp tıbbi bilgi almak isteyenler de arıyor. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Köpeğe bir araç çarpıp kaçmıştı, vatandaş ne yapacağını bilemiyordu. Bu konuda bizi aradı, köpeğini ambulansla nakletmemizi istedi. Ama bizim hayvan sağlığı hakkında bilgimiz olmadığını, veteriner hekimle görüşmesini söyledik. Gerekli telefon numaralarını verdik ve bu şekilde yardımcı olduk."

    112'ye gelen ihbarlar öncesinde 'yaptığınız görüşmeler güvenliğiniz için kayıt altındadır' anonsunun kullanılmasının ardından asılsız aramalarda bir düşüş yaşandığını belirten Kabaş, şunları kaydetti:

    "(Yemek siparişi nereden verebilirim)den tutun da, (okeye dördüncü lazım) gibi enteresan telefonlara kadar hepsi geliyor. Örneğin geçen gün (ben saat kulesinin oradayım, kalp krizi geçirdim) diye arayan ve olayı dramatize ederek gerçek vakaymış gibi bir tiyatro senaryosu gibi oynayan bir vaka vardı. Onun için itfaiyeyi ve polisi aradık. (Kaza geçirdim araç içinde sıkıştım) diyen birisi vardı, onunla ilgili gerekli yerleri aradık."

    Arayan kişinin telefon numarasını görebildiklerini ve gün içinde birkaç kez arayanlar olduğunu da ifade eden Kabaş, onlarla ilgili kara liste uygulamalarının bulunduğunu anlattı.

    Kabaş, "Bunları kara listeye alıyoruz daha sonra gerçekten ihtiyacı olabilir düşüncesi ile kara listeden çıkartıyoruz. Komuta kontrol merkezinde 4 personel ve bir doktorla 24 saat hizmet veriyoruz, gelen çağrıları bu ekip değerlendiriyor. Merkezde iki 112 Acil Yardım ambulansımız var, önümüzdeki günlerde bunu 3'e çıkarmak öncelikli hedefimiz" şeklinde konuştu.

    "155 geçen yıl 110 bin ihbar almış"

    Çanakkale Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat Birimini de, ilginç şikayetler ve talepler için arayanlar çıkıyor. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, kimi zaman "Sularımız kesik, suyumuz ne zaman gelecek?", "Komşum ayakkabılarını kapımın önüne koyuyor, koymasını istemiyorum, davacıyım", "Ekmek gönderir misiniz?" diyenlerle karşılaşılıyor.

    Acil servis ve yangın ihbarlarının da yapıldığı 155 Polis İmdat telefonununa ulaştırılan her türlü bilgi, ilgili kurumlara aktarılarak çözüm üretilmeye çalışılıyor.

    155'ten günde yaklaşık bin 700 çağrının alındığı Çanakkale'de, 2010'da toplam 110 bin çağrı yapıldı. Bunların arasında çok fazla asılsız ihbar yer alırken, bunlar arasında, sevmediği kişiyi ihbar edenler, 'yönetim kaloriferlerimizi yakmıyor, gelin müdahale edin' diyenler bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow