hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar merkez bankalarını bekliyor

    Piyasalar merkez bankalarını bekliyor
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar, bu hafta ABD, İngiltere, Japonya ve Türkiye'de merkez bankalarının açıklayacağı kararlara odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam verisi, beklentileri aşarak son günlerde fiyatlanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart toplantısında faizleri artıracağına ilişkin tahminlerini destekledi. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları sonrasında değerlenen avro nedeniyle düşüşe geçen dolar endeksi, ABD verilerinin ardından gelen dolar talebinin zayıf kalmasıyla gerilemeye devam etti. Cuma günü dolar endeksi 102'nin üzerinden 101,2'ye kadar düşerken, DowJones endeksi yüzde 0,21, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39yükseldi.

    Analistler, 14-15 Mart'taki Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizlerin artırılacağına neredeyse kesin gözle bakarken, karar metni ve Fed üyelerinin 2017 yılına ilişkin faiz tahminlerinin bundan sonraki dönem için piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin söylem ve adımlarının takip edileceğini de belirten analistler, bütçe, borç limiti ve sağlık sigortası tasarısına ilişkingelişmelerin de piyasaların gündeminde olacağını bildirdi. 

    BoE'nin kararı ve Hollanda'daki seçimler takip edilecek

    Avrupa tarafında, geçen hafta perşembe günü ECB'nin faizleri değiştirmemesine karşın Draghi'nin açıklamaları, yatırımcılar tarafından parasal genişlemede sona yaklaşıldığı ve faizlerde artışa gitme tartışmalarının gündeme gelebileceği algısına neden oldu. Bu algıyla avroya yönelen yatırımcıların alımları ile yükselen parite, cuma günü yüzde 1 değer kazanmasının ardından yeni haftanın ilk işlem gününe de pozitif başladı ve 1,0708 ile son bir ayın zirvesine çıktı.

    Analistler, bu hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) 16 Mart Perşembe günü açıklanacak faiz kararının takip edileceğini, Hollanda'da 15 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek seçimlerin de Avro Bölgesi'ne ilişkin tedirginlikler anlamında piyasaların gündeminde olacağını kaydetti. Yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapan Asya piyasalarında, Brent petrolün varil fiyatı düşüşünü üst üste 5'inci işlem gününe taşıyarak 30 Kasım2016'dan bu yana ilk kez 51 doların altına indi. Perşembe günü açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararlarının haftanın en önemli gündem maddesi olduğu Japonya'da, Nikkei 225 endeksi bugün yüzde 0,1 artış kaydederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 yükseldi. Yurt içinde, geçen hafta tarihi zirvelerine yakın 91.438 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, bu seviyelerde etkisini artıran kar satışları ile kazançlarını geri verdi. Cuma günü ABD verilerinin beklentileri aşmasına karşın yüzde 0,68 yükselen BIST 100 endeksi, haftayı 89.611 puandan tamamladı. 

    Küresel piyasalara paralel cuma günü düşüşe geçen ve yüzde 1,5 gerileyen dolar/TL ise yeni haftaya sınırlı yükselişle 3,7390 seviyelerinden başladı. Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların odak noktasında olacağını belirten analistler, bugün açıklanacak cari işlemler açığı ve TCMB Beklenti Anketi'nin de takip edileceğini bildirdi.

    AA Finans Anketi'ne göre, ekonomistlerin ocak ayı cari işlemler açığı beklentisinin ortalaması 2,8 milyar dolar oldu. Ekonomistlerin 2017 yılına ilişkin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 36,3 milyar dolar olarak hesaplandı. Piyasaların takip edeceği veriler şöyle: 

    10.00 Türkiye, ocak ayı cari işlemler dengesi
    14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow