hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    10 kalpli piyanist

    10 kalpli piyanist
    expand

    Piyanist ve yazar Anjelika Akbar, popüler müziğin gençlerin ruhuna ve düşünce sistemine katkıda bulunmadığını söyleyerek "Gençler, hayata dair daha derin ip uçları aramak zorunda kalıyor ve bunu da klasik müzikte buluyor" dedi.


    Akbar, Tekirdağ'daki Tekira AVM'de verdiği mini konser sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

    Piyanist Akbar, Sovyetler Birliği'nde yaşarken Türkiye hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığını ancak 1990'dan sonra Türkiye'ye geldiğinde çok şaşırdığını ifade etti. Akbar, Türkiye'de opera ve balenin yapılıyor olmasına çok sevindiğini belirterek, şöyle konuştu:

    "Genellikle Avrupa'ya göre Türkiye'de klasik müzik ve güzel sanatların gelişiminin daha yavaş olduğu söyleniyor. Ancak, benim tahminlerime göre çok çok iyi durumda. Türkiye'de sanat gittikçe gelişiyor. Gençler artık pop müzik dışında daha derin müzik arıyor. Bunu hem ilahilerde hemde klasik müzikte buluyorlar.

    Dolayısıyla, pop, metal, rock müziğin dışına çıkmaya çalışan çok ciddi bir kitle var. Çünkü, popüler müzik gençlerin ruhuna ve düşünce sistemine çok fazla katkıda bulunmuyor. Sadece o an eğlendiriyor. Gençler, hayata dair daha derin ip uçları aramak zorunda kalıyor ve bunu da klasik müzikte buluyorlar."

    Türkiye'de sanat eğitimi

    Türkiye'de sanat eğitimi veren birçok kurumunun bulunduğuna işaret eden Akbar, bu kurumlarla kendisinin de çalıştığını aktardı.

    Akbar, sanat eğitimi adına özellikle öğrencilerle bir araya gelmeyi tercih ettiğini dile getirerek, öğrencilerin canlı örnekleri görmelerinin eğitimleri açısından daha faydalı olacağını söyledi. Akbar, "Türkiye'de insanlar hayatlarını sürdürebilecekleri en basit şeyleri bile zor elde ediyorlar. Dolayısıyla, sanata çok fazla eğilim gösteremiyorlar. Çünkü, hayati ihtiyaçları daha henüz giderilmemiş. Onun için çok da eleştirmemek gerekiyor. Biz elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

    Piyanoya bağlılık

    Annesinin koro şefi ve piyanist, babasının ise orkestra şefi ve felsefe profesörü olduğunu anlatan Akbar, bu nedenle bebekliğinden bu yana sürekli müzikle iç içe olduğunu söyledi. Akbar, sözlerini "Ailem daha ben ufakken müziğe olan büyük ilgimi fark etti. Ben müzikle büyüdüm. Piyanoyla aramda büyük bir bağ var. Piyano sırdaşım ve dert ortağım oldu. Piyanistken ellerimde 10 parmak yerine 10 kalbim var" diye tamamladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow