hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir meyva üzerine yapılmış en politik film!

    Bir meyva üzerine yapılmış en politik film
    expand

    SaturDox/ Belgesel Buluşmaları'nda yarın İsrailli muhalif yönetmen Eyal Sivan'ın son belgeseli "Yafa: Portakalın Otomatiği" gösterilecek. Belgesel, Yafa'nın bir İsrail markası olarak dünyaya nasıl 'pazarlandığı'nı anlatıyor.

    Eyal Sivan, İsrail devlet politikasının en sıkı muhaliflerinden biri...

    Hemen her filmi büyük tartışma yaratan yönetmen, 22-27 Haziran'da gerçekleşen DOCUMENTARIST/ İstanbul Belgesel Günleri'nin onur konuğu olarak ilk kez İstanbul'a gelmişti.

    Festivalde sunulan son filmi "Yafa: Portakalın Otomatiği", kaçıranlar için bir kez daha yarın DEPO'da gösterilecek.

    Portakalın politiği


    Belgesel, Filistinlilerin Yafa'dan sürülme hikayesini meşhur Yafa portakalının tarihi üzerinden anlatıyor.

    Yüzyıllar boyunca tüm dünyada 'Yafa portakalı' olarak bilinen Filistin'e özgü ünlü narenciye, fotoğraftan sinemaya, şiirden resime, bellekten mitolojiye narenciye işçilerinin, tarihçilerin, Filistinlilerin, İsraillilerin gözünden anlatılıyor.

    Eyal Sivan, Yafa markasının görsel temsillerinin ayrıntılı bir okumasının yanı sıra, Batılı oryantalizmin 'kutsal topraklar' ve 'İsrail Devleti' etrafında gelişen fantezilerinin bir çözümlemesini sunuyor.

    Sonuç olarak bu çözümleme, Filistin'de yaşayan Arapların ve Yahudilerin bir zamanlar ortak geçim kaynağı ve sembolü olan bir ürünün anlatılmamış hikâyesini ortaya çıkarıyor.

    2009 yılında Eyal Sivan'a Doc Film Festivali'nde 'En İyi Belgeselci Birincilik Ödülü'nü kazandıran belgesel, 2010'da da Palermo'da 'Kurgu Dalında Birincilik Ödülü' kazandı.

    Eyal Sivan hakkında...


    ** Hayfa'da doğan Eyal Sivan, bir süre fotoğrafçılık yaptı. 1985'e Paris'e yerleşerek belgesele yöneldi.

    ** İlk filmi "Aqabat-Jaber, Geçerken"de (1987) mülteci kampındaki Filistinlilerin gündelik yaşamını anlattı.

    ** Pek çok ödül alan bu filmin ardından yaptığı "Izkor: Belleğin Köleleri" de büyük ses getirdi.

    ** 2004'te Filistinli meslektaşı Michel Khleifi ile birlikte "Rota 181: Filistin-İsrail'de Bir Yolculuktan Fragmanlar" adlı belgeseli gerçekleştirdi.

    ** Sivan, "Yafa: Portakalın Otomatiği" filminin Paris'te düzenlenen Forum des Images'da Tel-Aviv'in 100'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde gösterilmesi talebini geri çevirdi. Gerekçesini, "Lübnan ya da Gazze'de katliamlar yapılırken seslerini çıkarmamayı seçen, Filistinli nüfusun sert biçimde geriye püskürtülmesi, 3 yıllık abluka ve bir milyondan fazla insanın Gazze'ye hapsedilmesi karşısında da bu sessizliğini koruyan ünlü oyuncuların ve sinemacıların yer aldığı böyle bir seçkiye katılamam" diyerek açıkladı.

    İsrail'e boykotun nedenleri, nasılları...

    Her zaman olduğu gibi yine film gösteriminin ardından konuyla ilgili uzman konuklar tarafından bir söyleşi gerçekleştirilecek.

    Bu haftaki konuklar Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi'nden avukat Aynur Şengül ve aktivist-feminist Ayşe Düzkan; konu ise 'Ticari, Kültürel ve Akademik Boykotun Hedefleri, Nedenleri, Nasılları.'

    2009'da Gazze saldırısının yıldönümünde kuruluşunu ilan eden girişim, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi sağlanıncaya kadar İsrail ile her türlü ilişkilerin kesilmesini savunuyor ve bu yönde çalışma yapıyor.

    Yafa: Portakalın Otomatiği

    Tarih: 22 Ocak Cumartesi
    Saat: 19:00
    Yer: DEPO / Tütün Deposu
    Adres: Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane

    GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ!..
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow