hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    45 yıl sonra "Hudutların Kanunu"

    45 yıl sonra Hudutların Kanunu
    expand

    48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ünlü yönetmen Lütfi Akad'ın filmi "Hudutların Kanunu" ile yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı "Kalabaka", geçen yıl ilk kez başlatılan "Pelikülün İzinde" başlığı altında gösterilecek.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, geçen yıl başlatılan "Pelikülün İzinde" başlığı altında bu yıl "Hudutların Kanunu" ve "Kalabaka" tozlu raflardan indirilecek.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın gerçekleştireceği festivalde Lütfi Akad'ın yönettiği 1966 yapımı "Hudutların Kanunu" ve yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı 1930 yapımı "Kalabaka" restore edilmiş halleriyle izleyicinin beğenisine sunulacak.

    Yılmaz Güney'e ödül kazandıran film

    Lütfi Akad'ın filmi "Hudutlarını Kanunu"nda, kaçakçı olmamak için direnen, ama koşullara yenik düşerek kaçakçılığa başlayan Hıdır'ın öyküsü anlatılıyor.

    1967 yılında düzenlenen Altın Portakal'da en iyi ikinci dram filmi seçilen, Yılmaz Güney'e de "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Altın Portakal kazandıran filmin kadrosunda, Erol Taş, Pervin Par, Tuncer Necmioğlu ve bu yıl Altın Portakal'da "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü alacak usta oyuncu Tuncel Kurtiz de rol alıyor.

    64. Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonu, ünlü yönetmen Fatih Akın'ın öncülüğünde yapıldı. Dünya Sinema Vakfı'nın (WCF) talebi üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan filmin kopyasını alan filmin yapımcısı Dadaş Film, kopyayı WCF'ye iletti. Restorasyon çalışmasının ardından "Hudutların Kanunu" dünya sinema kültürüne tekrar kazandırıldı.

    Çingene filmine çingene müziği

    Yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald'ın yaptığı, 1930 yapımı "Kalabaka" ise Balkanlar'da yaşayan çingenelerin o dönemdeki hayatlarına tanıklık ediyor.

    Filmin restore kopyası Türkiye'de ilk defa, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilecek. Film, Kingalita and the Very Good Band'ın canlı performansı eşliğinde Antalya'da izleyiciyle buluşacak.

    İlki geçen yıl yapılmıştı

    Altın Portakal kapsamında, ilk kez geçen yıl başlatılan "Pelikülün İzinde" gösterimleri sırasında Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen, İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan "Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği", Muhsin Ertuğrul'un 1918 yapımı kayıp filmi "Kara Lale Bayramı", "Kadın Charlie Chaplin" olarak anılan Mabel Normand'ın rol aldığı 1918 yapımı "The Floor Below" ve hiçbir kopyası olmadığına inanılan 1922 yapımı "Beyond the Rocks"un gösterimleri yapılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow