hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kilo vermeye ne kadar hazırsınız?

    Kilo vermeye ne kadar hazırsınız
    expand

    Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin uyguladığı bir test kilo vermeye ne kadar hazır olduğunuz konusunda size yardımcı oluyor. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak testi Türkiye'ye göre düzenledi. Yapmanız gereken her soruyu “doğru” veya “yanlış” olarak cevaplamak. Unutmayın, yanıtlarınız nasıl olmanız gerektiğini değil, sizin şu anda nasıl olduğunuzu yansıtmalı.

    TEST -1 Kilo vermeye ne kadar hazırsınız?

    1.    Yeme alışkanlıklarım ve fiziksel aktivitem hakkında çok düşündüm. Ve neleri değiştirebileceğimi biliyorum.
     
    2.    Yemek ve egzersiz konusunda kısa ve geçici değil akılcı ve kalıcı değişiklikler yapmam gerektiğini biliyorum.

    3.    Çok fazla ve hızlı kilo verirsem kendimi ancak başarılı hissederim.
     
    4.    Yavaş kilo verirsem daha iyi olacağını biliyorum.
     
    5.    Gerçekten kendim istediğim için şimdi kilo vermeyi düşünüyorum. Başkası istediği için değil
     
    6.    Kilo vermek yaşantımdaki diğer sorunları da çözebilecek
     
    7.    Günlük fiziksel aktivitemi artırmayı çok istiyorum.

    8.    “Hata” yapmazsam başarılı bir şekilde kilo veririm, hata yapınca vazgeçiyorum

    9.    Kilo vermeye başladıktan sonra kilom sabit kalırsa, hedefime ulaşmada yardımcı olan motivasyonumu kaybediyorum.

    10.    Şu an yaşamım stresli ama ben yine de bir kilo verme programına başlamak istiyorum.

    Yanıtlarınızı Değerlendirin

     Her doğru yanıt 1 puandır. Toplam puanınız ne kadar yüksekse "KİLO VERMEYE O KADAR HAZIR’ sınız demektir ve başarınız da o kadar yüksek olur.

     (Örneğin: 1 Doğru,2 Doğru, 3 Yanlış,4 Doğru,5 Doğru, 6 Yanlış,7,Doğru, 8 Yanlış, 9 Yanlış,10 Yanlış) yazdıysanız 5 puan toplamışsınızdır demektir.

    8 veya üstünde puan:

    Şu anda muhtemelen kilo vermek için amacınızı biliyorsunuz başarmanız için gerekli adımların farkındasınız ve hazırsınız

    5 -7 puan:

    Kilo verme nedenlerinizi ve takip edeceğiniz yöntemleri tekrar gözden geçirmelisiniz. Gerçekten kilo vermek istiyor musunuz amacınız nedir  yoksa temelde yatan başka

    4 veya altında puan:

    Şu anda kilo vermek için uygun bir zaman olmayabilir. Başlangıçta başarılı olabilirsiniz. Fakat hedefinize tam anlamıyla ulaşmak için gerekli ilerlemeyi sürdüremeyebilirsiniz. Kilo verme amacınızı ve yaklaşımlarınızı tekrar gözden geçirin, bir profesyonelden yardım almayı deneyin

    Cevaplarınızı Yorumlayın


    1.    Yemek ve egzersiz düzenim hakkında çok düşündüm. Ve neleri değiştirebileceğimi biliyorum

    Bilmediğiniz ve anlamadığınız bir konuyu değiştiremezsiniz. Yeme ve egzersiz alışkanlıklarınız hakkında biraz daha bilgi edinmek için bir hafta boyunca kayıt tutun.

    Yeme günlüğü olarak benim “İyi yaşam günlüğü 2009” çalışmamı kullanabilirsiniz. Neyi, ne zaman ve neden yediğinizi ve ne kadar hareket etiğinizi yazın. Kendinizi tanımanız başarıya giden önemli bir yol.

    2.    Yeme ve aktivite şekillerimde geçici değil kalıcı değişiklikler yapmam gerektiğini biliyorum.

    Yeme alışkanlıklarınızı veya fiziksel aktivite düzeyinizi aniden değiştirirseniz kısa sürede hızlı kilo verebilirsiniz. Fakat bu bir KAMP hayatı olursa ve normal yaşama uydurmazsanız sürekliliği sağlayamazsınız. Beslenme ve aktivite planlarınız sürekli uygulayabileceğiniz ve keyif alabileceğiniz sağlıklı değişimler içermelidir.

    3.    Çok fazla ve hızlı kilo verirsem kendimi ancak başarılı hissederim.

    Çoğu kişi gerçek olamayacak kadar düşük olan bir kiloya ulaşma hayali kurar, yaşınızı ve vücut tipinizi düşünün, zamana yayılmış sağlıklı ve gerçekçi hedefler seçmeniz gerekiyor. 56 yaşında bir insanın 36 yaşındaki kilosunu hedeflemesi yanlış bir seçim olur. Yanlış seçilmiş bir hedef hep başarısız hissetmenize sebep olacaktır.

    4.    Yavaş kilo verirsem daha iyi olacağını biliyorum

    Hızlı kilo vermeyi başarı olarak görürseniz, kilonuzu korumada sorunlarınız olacaktır. En iyi ve sağlıklı yaklaşım, kilonuzu normal sınırlarda tutabileceğiniz kalıcı yolları öğrenerek yavaş kilo vermektir.

    5.    Gerçekten kendim istediğim için şimdi kilo vermeyi düşünüyorum. Başkası istediği için değil

    Başarılı olmak için kilo verme isteği kendinizden gelmelidir. Bu konuda aileniz veya arkadaşlarınız hayalleri söz konusu olmamalıdır. Kilo veren ve bunu koruyan insanlar, kendi sorumluluklarını bilen ve amacını bulmuş bireylerdir bedeninize ve kendinizi yeterli zamanı ayırımalısınız. Aile ve arkadaşlar ancak destek kaynağı olmaktadır.

    6.    Kilo vermek yaşantımdaki diğer sorunları da çözebilecek

    Fazla kilolu olmak bazı problemlere neden olabilir, fakat çoğunlukla tek neden değildir. Tüm problemlerinizi kilo vererek çözecek gibi düşünmeyin bu sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

    7.    Günlük fiziksel aktivitemi artırmayı çok istiyorum.

    Fiziksel aktivite alışkanlığı başarılı kilo vermede ve bunu korumada önemli bir noktadır. Yapmaktan keyif aldığınız orta düzey bir aktivite de işe yarayacaktır. Sürekli yapabileceğiniz ve devam edebileceğiniz bir egzersiz seçin 2 ay çok düzenli yapıp daha sonra bırakacaksanız doğru bir seçim yapmamış olursunuz

    8.    Hata yapmazsam başarılı bir şekilde kilo veririm.

    Kusursuz olmak, hiç hata yapmamak bir kilo verme programı için pek gerçekçi değildir. Hatalarınızı bir felaket olarak değerlendirmeyin, sorunlarınızın nedenlerini bulmaya ve gelecek için çözüm yöntemleri oluşturmaya çalışmalısınız. Aynen yaşam gibi hava her gün sıcak ve güneşli değil, bazen yağmur bazen kar yağabilir çok yoğun fırtına olabilir ama güneşli bir sabah uzakta değildir. Hata olarak görmeyin yeme biçiminizi esnek tutun.

    9.    Kilo vermeye başladıktan sonra kilom sabit kalırsa, motivasyonumu kaybediyorum.

    Devam eden bir kilo verme programında kilonuzun sabit olarak kalması kesinlikle normal bir durumdur. Bu nedenle sakın bırakmayın! Motivasyonunuzu kaybetmeyin. unutmayın diyette başarısızlık yoktur vazgeçmek vardır.  Kilo vermeniz yavaşlar, bazen durur hatta bazı durumlarda ( kabızlık, adet öncesi şişkinlik, çok tuz alıp az su içtiğinizde ödem, alkol ertesi ödem gibi nedenler) kilo almış gibi de görünebilir ama bu durum geçicidir.

    10.    Şu an yaşamım stresli ama ben yine de bir kilo verme programına başlamak istiyorum.

    Kilo verme tek başına bir stres kaynağı olabilir. Zaten kendinizi baskı altında hissediyorsanız, şu anda bir kilo verme programının gerektirdiklerini yerine getirmek için doğru bir zaman olmayabilir. Kilo verme girişimine başlamadan önce yaşamınızdaki diğer stres faktörlerini çözümlemeye çalışın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow