hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelecekte ameliyatlar böyle yapılacak

    Gelecekte ameliyatlar böyle yapılacak
    expand

    Günümüzde sezaryen dışında hemen hemen tüm jinekolojik operasyonlar, kapalı ameliyat tekniği ile yapılabilirken ve gerektiğinde açık cerrahi uygulanırken, gelecekte tüm operasyonlar karın açılarak değil, vücudun doğal boşluklarından girilerek yapılabilecek.

    Türk-Alman Jinekoloji Başkanı (TAJEV) Prof. Dr. Cihat Ünlü, Antalya'da düzenlenen 9. Türk Alman Jinekoloji Kongresi'nde yaptığı açıklamada, ameliyatların açık cerrahiden ziyade minimal kesi yapılarak uygulanmasının hasta için çok avantajlı olduğunu belirtti.

    Tıpta bu tür ameliyatların yapılabilmesi için teknik yöntemlerin araştırıldığını ifade eden Ünlü, uygulama alanlarının belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

    Ünlü, hekimlerin bu alanda uzmanlaşması gerektiğini vurgulayarak, "doğal boşluk cerrahisinin" uygulamalarda çok önemli olduğunu söyledi.

    Yeni Avrupa Cerrahi Akademisi (New European Surgical Academy NESA) Başkanı Prof. Dr. Michael Stark'ın "gelecekte tüm operasyonların karın açılarak değil, vücudun doğal boşluklarından girilerek yapılacağını" bildirdiğini dile getiren Ünlü, "Doğal boşluk cerrahisiyle karında hiç iz ve yara olmadan vajina içinden karın boşluğuna girerek, yumurtalık kistleri ve miyomlar alınabilecek" diye konuştu.

    "Doğal boşluk cerrahisi, 21. yüzyılda çığır açacak"

    Ünlü, bir operasyonun başarısında "cerrahi kesinin" önemine değinerek, şöyle devam etti:

    "Cerrah, vücudun derin bir bölgesindeki küçücük bir noktaya müdahale etmek için çok büyük bir kesi yapmak veya müdahale edilecek organa ulaşmak amacıyla birçok gereksiz tabaka veya dokuyu yaralamak zorunda kalmaktadır.

    Uzun zamandır açık cerrahi müdahaleler yapan cerrahlar bu problemi her gün yaşamış, bir yandan da cerrahi yaralanmayı azaltacak, daha az doku ve organı yaralayarak hedefe ulaştıracak girişim modellerini denemişlerdir. Doğal boşluk cerrahisi, 21. yüzyılda tıbbi açıdan çığır açacaktır."

    Ünlü, NESA'ın Türkiye'de ve birçok Avrupa ülkesinde eş zamanlı olarak başlattığı bu proje kapsamında, jinekoloji dahil birçok ameliyatın yapılabileceğini ifade ederek, "Örneğin, miyom ameliyatları vajenden girilerek yapılabilirken, ağız boşluğundan girilerek tiroid operasyonları ya da yine vajen boşluğundan girilerek apandist ve safra kesesi ameliyatları yapılmaya başlandı" dedi.

    "Kesi olmadığından vücutta iz kalmıyor"

    Günümüzde sezaryen dışında artık hemen hemen tüm jinekolojik operasyonların kapalı ameliyat tekniği diye isimlendirilen laparoskopik yöntemle yapılabildiğini belirten Ünlü, doğal boşluk cerrahisinin hastaya çok önemli estetik avantaj sağladığını vurguladı.

    Ünlü, "Doğal boşluk cerrahisi ile yapılan uygulamalarda kesi olmadığından vücutta iz kalmıyor, enfeksiyon riski ortadan kalkıyor" dedi.

    Ünlü, bu operasyonların yapılabilmesi için hekimin rahat çalışabilmesini sağlamak amacıyla çok özel eğilip bükülebilen aletler geliştirildiğini anlatarak, tekniğin hekim açısından diğer yöntemlere göre daha zor olduğunu, ancak hastaya üstün bir konfor sağladığını sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow