hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erkek fareleri dişileştiren madde BPA mı?

    Erkek fareleri dişileştiren madde BPA mı
    expand

    Diğer kimyasallarla birleştirilerek içecek şişeleri, biberon gibi gıda kaplarının yapımında kullanılan Bisfenol A (BPA) maddesi, erkek farelerin "dişileşmesiyle" bağlantılı olabilir.

    ABD'nin Missouri Üniversitesinden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, cenin haldeyken BPA'ya maruz kalan farelerin dişi gibi davrandığını gösterdi.

    Araştırmaya imza atanlardan Cherly Rosenfeld, insanınkiyle orantılı olarak bu kimyasal maddeye maruz kalan farelerin normal gibi göründüğünü ancak dişilerin, BPA'ye maruz kalan erkeklerle çiftleşmek istemediğini, bu erkek farelerin özellikle yön bulma yeteneklerinin "dişileştiğini" ve dişi bulmakta zorlandığını vurguladı.

    Amerikan PNAS dergisinde yayımlanan makalede, bilim adamları, bu araştırmanın BPA'nın erkek çocukların bilişsel davranışlarını kızlardan farklı etkileyebilmesini inceleyecek daha sonraki araştırmalar için temel oluşturabileceği görüşünde.

    Bisfenol A, hormon sisteminde etkilere neden olabilen kimyasallardan biri. Plastiklerin zarar görmesi ile bu madde gıdalara geçebiliyor.

    Türkiye'de, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine, AB ile paralel olarak BPA kullanımı yasaklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow